in

En Uygun DNA Testi Fiyatı 2023

En Uygun DNA Testi Fiyatı 2023

DNA Testi Nedir?

DNA testi, akrabalık ilişkilerinin tayin edilmesi konusunda günümüzde tıp alanında kullanılan önemli bir testtir. Genellikle babalık testi olarak yapılan DNA testinin, birçok farklı türü vardır. Günümüz bilim ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte yapılan testlerin güvenilirliği de artmıştır.

Kişinin kendi isteği ve hür iradesi ile yaptırabileceği bu test, aynı zamanda adli vakalar ve babalık davası gibi durumlarda mahkemenin istemi ile de karar neticesinde yaptırılabilir. Akrabalık ilişkilerinin belirlenmesinin tek yolu DNA testi analizleridir.

DNA Testi Nasıl Yapılır?

DNA testi yaptıracak olan kişilerden genellikle swap ya da kan numunesi alınır. Test kan numunesi ile yapılacak ise o halde her iki taraftan da koldan kan numunesi alınır ve bu numuneler DNA eşleştirmesi amacı ile laboratuvara gönderilir.

Laboratuvara ulaşan numuneler, detaylı olarak analiz edilir. Uzmanlar tarafından sonuçlar raporlanır ve bu aşamada her iki taraf arasındaki biyolojik bağın olup olmadığı saptanmış

DNA Testinde Hangi Dokular Uygundur?

DNA testi için genellikle en uygun dokular kan ve swap dokularıdır. Fakat bazı durumlarda taraflardan farklı dokulara ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda numune olarak kişilerin diş fırçası, saç teli, diş ipi, göbek kordonu gibi numuneleri kullanılabilir.

DNA Testi Ne Zaman Sonuçlanır?

DNA testinin sonuçlanacağı süre tamamen yapılacak olan DNA testinin türüne yani incelenecek olan akrabalık bağına göre değişkenlik gösterir. Bu bağlamda bazı DNA testlerinin sonuçları kısa sürede açıklanırken bazı test sonuçlarının açıklanması daha uzun süre alabilir.

DNA testleri genellikle ortalama 5 iş günü içerisinde sonuçlanır. Ancak acil olan durumlarda kişiler ek test ücreti ödeyerek test sonuçlarının daha hızlı çıkmasını sağlayabilirler.

DNA Testi Nerede Yapılır?

Akraba ilişkilerine netlik kazandırmak için DNA testi yaptırmak isteyen kişiler öncelikle güvenilir ve profesyonel olan sağlık kurum ya da kuruluşları ile irtibata geçmelidir. Bu test laboratuvar ortamında numunelerin analiz edilmesi ile yapıldığı için özellikle laboratuvar imkânlarının teknolojik ve gelişmiş olması önemlidir.

Birçok sağlık merkezinde ve kliniklerde yapılabilen DNA testi, aynı zamanda eğer adli vakalar söz konusu ise mahkeme kararı ile adli tıp kurumlarında yapılır.

DNA Testi Çeşitleri Nelerdir?

Cinsiyet ve yaş fark etmeksizin tüm bireylere DNA testi yapılabilir. Akrabalık ilişkilerine göre farklı DNA çeşitleri vardır. DNA testi çeşitleri şunlardır;

  • Annelik DNA testi
  • Babalık DNA testi
  • Soyağacı testi
  • Kardeşlik DNA testi
  • DNA İmar
  • Hala ve amca DNA testi
  • Gebelikte bebeğin babasının tespiti için DNA testi yaptırılır.

Anne Kanındaki Bebek İçin DNA Testi Yaptırılabilir mi?

Gelişen teknoloji sayesinde artık anne karnındaki bebeğe de DNA testi yapmak mümkün hale gelmiştir. Bu sayede artık anne karnındaki bebeğe, anne ve bebeğin sağlığını riske atmadan DNA testi yaptırmak mümkündür.

Anne karnındaki bebeğe annenin onayı olduğu takdirde uzman kişiler DNA testi yapabilir. Günümüzde gebelik 9. haftayı geçmiş ise annenin kolundan alınan kan numunesi ile bebeğin DNA özelliklerine ulaşmak ve karşılaştırma yapmak mümkündür.

DNA Testi Ne Kadardır?

Akrabalık ilişkilerini incelemek için DNA testi son derece önemli bir tetkiktir. Sağlık kuruluşlarında ve devlet hastanelerde ya da adli tıp kurumlarında yapılabilen DNA testi, Sağlık Bakanlığı’ndan onay almış laboratuvarda yapılmalıdır.

Sağlık Bakanlığı onayı olmayan hiçbir kurum ve kuruluşta DNA testi yaptırılmamalıdır. Dolayısıyla da testin yaptırılacağı adres ve fiyat bilgileri mutlaka önceden araştırılmalıdır. Aksi takdirde test sonuçları güvenilir ve doğru sonuçlar olmayabilir.

DNA Testi SGK Tarafından Karşılanır mı?

DNA testi, gizlilik ilkesinden kesinlikle taviz verilmeden yapılan bir testtir. Mutlaka her iki tarafın da onay ve rızası olmalıdır. Eğer çocuk 18 yaşından küçük ise annenin ya da babanın onayı mutlaka olmalıdır. SGK, hastalık ve tedaviye yönelik ödenekleri ödeyen bir sağlık güvencesidir.

DNA testinde herhangi bir hastalık ve teşhis söz konusu olmadığından DNA testinin ücretleri SGK tarafından ödenmez.

Bu testi yaptırmak isteyen kişiler, test ücretlerini kendileri öder. Ancak söz konusu test, mahkeme kararı ile yasal yollardan yapılacak ise o halde tüm test masrafları devlet tarafından karşılanır.

DNA Testi Fiyatları 2023

Mahkeme kararı ile yapılabilen DNA testleri, aynı zamanda kişilerin kendi istekleri doğrultusunda da yapılabilir. Eğer bir mahkeme kararı söz konusu ise bu durumda test, adli tıp kurumlarında yapılır ve ücreti devlet kanalı ile ödenir. Ancak kişilerin kendi isteği ile yaptırdığı testlerde durum farklıdır.

DNA testinin yapıldığı özel kliniklerde farklı fiyatlar ile test yapılabilir. Bu sebeple de testin yapılacağı merkezlerden doğrudan DNA testi fiyat bilgisi alınmalıdır.

Dna Test Merkezi Dna Test Fiyatları 2023

En Uygun Fetal Dna Testi Fiyatları 2022

Babalık Testi Fiyatları 2023