ZEYTİN YAPRAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
- Zeytin yaprağı alzheimer ve parkinson’da sinir hücrelerini koruyor.
- Zeytin yaprağı E ve C vitaminlerine benzerlik göstererek kalp ve damar sağlığına koruyucu etkiler gösteriyor. Bu koruyucu etkisinin kan yağlarını ve damarlarda plakların birikimini azalttığı ve kalp kasının hasarlanmasını geciktirdiği ortaya konmuştur.
- Zeytin yaprağı ayrıca antioksidan olarak hücrelerin genetik hasarlanmasını önleyerek tümör oluşumuna karşı koruyucu etkisi vardır.
- Zeytin yaprağı, mikropları öldürüyor, bağırsak ve solunum yollarını düzene sokuyor.
- Zeytin yaprağı çay olarak içilebildiği gibi yemeklerin içine de eklenerek kullanılabiliyor.
- Zeytin yaprağı hepatit B gibi virüslere de koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Bu yüzden ‘anti kanserojenik’ olarak nitelendirilmektedir.
- Zeytin yaprağı karaciğeri koruyor. Özellikle alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması tedavisinde olumlu etki yapıyor. Çalışmalarda zeytin yaprağının karaciğer yağlanmasını azaltıcı etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
- Zeytin yaprağı sağlıksız beslenme, yüksek karbonhidrat ve yağ tüketimi sonucunda insülin dengesi bozuluyor. Bu da şeker hastalığı riskini arttırıyor. Zeytin yaprağı insülin direncini düşürerek şeker hastalarının yaşam kalitesini yükseltiyor. İnsülin direnci olanların sabah akşam tarçınla birlikte zeytin yaprağı çayı içmesini öneriyoruz.
Aşırı Kilolu Kişilerde Uygulandı
2012’de yayınlanan bir araştırmada zeytin yaprağı özütünün tip-2 şeker hastalarında, şeker metabolizmasında etkili olduğu, 14 hafta uygulanmasıyla glikozillenmiş hemoglobin (HbA1c) seviyesini düşürdüğü bildirilmiştir.
2013 yılına ait bir klinik çalışmada ise, zeytin yaprağının insanlarda obezitenin başlıca etkenlerinden biri olan ‘insülin direnci’ üzerinde etkisi araştırılmıştır. Ölçümlerde zeytin yaprağı özütünün insülin hassasiyetini yüzde 15-20 civarında düzelttiği gözlemlenmiştir. Bu değerin, bilinen bazı şeker ilaçlarıyla aynı olduğu bildiriliyor…
Etki şekline yönelik deneylerde ise zeytin yaprağı özütünün insülin hassasiyetini düzenleyen (IGFBP-2) ve fazla insülin salgılanmasını önleyen (IGFBP-1) faktörlerin salgılanmasını sağlayarak, etkisini gösterdiği ileri sürülmüştür.
Zeytin Yaprağı Özütü Ne Kadar Güvenli?
Özütün verilmesiyle kişilerin karaciğer ve böbrek değerlerinde olumsuz bir değişim gözlenmemiştir. Bu bakımdan zeytin yaprağı özütünün güvenli olduğu bildirilmektedir.
Zeytin Yaprağı Çayı Daha Yararlı
Vücuttaki kalış süresine gelince, oleuropei’nin ağız yoluyla verilmesinden sonra en yüksek kan seviyesine ortalama 80 dakikada eriştiği ve 240 dakikada vücuttan atıldığı tespit edilmiştir. Ancak sıvı şeklinde hazırlanmış zeytin yaprağı özütü preparatlarının oldukça hızlı bir şekilde emildiği (23 dakika), tablet şeklinde ise emilim süresinin 80-90 dakikayı bulduğu gözlemlenmiştir.
Diğer ilginç bir gözlem ise, hidroksitirosolün karaciğerdeki metaboliti (hidroksitirosol glüküronit) beş defa daha yüksek antioksidan etkiye sahiptir.
Bu durumda yemeklerden önce zeytin yaprağı içeren uygun kalitede çayın içilmesi ya da zeytin yaprağı özütü taşıyan kapsül alınması, insülin direncine karşı alınacak etkin önlemlerden biri olarak değerlendirilmelidir.
Kaynak:http://www.yeditepehastanesi.com.tr/zeytin-yapragi-cayi-faydalari
This post was last modified on Nisan 11, 2021 4:58 pm