in

Verbis nedir Verbis’e nasıl kayıt olunur (Güncel)

VERBİS NEDİR?

VERBİS nedir? VERBİS kişisel veri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin kaydolması gereken bir sicil tıpkı elektronik ticaret faaliyeti için kaydolunan ETBİS gibi. Üstelik kamuya da açık, yani bir vatandaş olarak her hangi bir şirket ya da kamu kurumu hangi verilerimizi işliyor, öğrenebiliyoruz. Bu adresten siz de sorgulama yapabilirsiniz. Ancak asıl şirketleri ilgilendiren kısmı, kayıt olunmaması halinde öngörülen astronomik idari para cezaları. Astronomik diyorum çünkü ülke olarak alışık değiliz bu miktarda cezalara. Sözün özü, KVKK rekabete ilişkin düzenlemelerin ardından milyon liralık cezalardan bahsedilen tek mevzuat. Miktarı belli ki zaten duydunuz. Kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeyen işletmeler için 20.000 TL’den 1.000.000 TL’ye kadar varan idari para cezaları öngörülmüş.

VERBİS; kişisel veri işleyen gerçek (doktor,danışman vb.) ve tüzel kişilerin, işledikleri kişisel verilerle ilgili kategorik bazda bilgi girişi yaparak kaydolmaları gereken halka açık bir sicil. VERBİS’e kayıt Kurumun internet sitesi www.kvkk.gov.tr ‘den yapılıyor. Siteye giriş yaptıktan sonra sağ tarafta yer alan VERBİS butonuna tıklayarak kaydı başlatıyoruz.

Karşımıza çıkan ekranda kayıt için seçenekler mevcut:

  • Yurtiçinde Yerleşik Gerçek / Tüzel Kişi,
  • Yurtdışında Yerleşik Gerçek / Tüzel Kişi,
  • Kamu Kurum ve Kuruluşları

olmak üzere 3 farklı yapı şeklinde kurgulanmış.

Açıklamada, yıllık çalışan sayısı 50’den veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon liradan çok olan veri sorumluları ile yurt dışında yerleşik veri sorumlularının VERBİS’e kayıt süresinin 30 Eylül 2020’ye, yıllık çalışan sayısı 50’den ve yıllık mali bilançosu 25 milyon liradan az, ana faaliyet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olan veri sorumluları ile kamu kurum ve kuruluşlarının VERBİS’e kayıt süresinin 31 Mart 2021’e uzatılmasına karar verildiği belirtildi.

Aslında kayıt iki aşamadan oluşuyor. Öncelikle sisteme başvuru yapmanız gerekiyor. Bu başvuruyu kategorilere göre; ‘’Veri sorumlusu yöneticisi ya da veri sorumlusu temsilcisi veya kamu kurumlarınca belirlenen koordinasyon görevlisi istenen bilgileri girerek sistem üzerinden oluşturulan başvuru formunu ıslak imzalı şekilde kuruma iletmekle tamamlamış oluyor. Ya da kep adresinden Kurumun kep adresine göndermeniz yeterli.

Kurum başvuruyu değerlendirdikten sonra, belirtmiş olduğunuz mail üzerinden  çok güvenli bir yöntemle size kullanıcı adı ve açık (clear text) parola bildiriyor! Daha sonra sisteme giriş yapılarak bir irtibat kişisi atanması gerekiyor. İrtibat kişisi ise kayıt işleminin en önemli aşaması olarak VERBİS’te istenen bilgileri dolduruyor. Ancak irtibat kişisi sisteme E-Devlet kanalıyla giriş yapabiliyor. Peki VERBİS’te istenen başlıklar neler?

VERBİS’TE İSTENEN BİLGİLER

  • Veri sorumlusu ve varsa temsilcisinin kimlik ve adres bilgileri,
  • Kişisel verilerin hangi amaçla işleneceği,
  • Veri konusu kişi grubu ve grupları ile bu kişilere ait veri kategorileri hakkındaki açıklamalar,
  • Kişisel verilerin aktarılabileceği alıcı veya alıcı grupları,
  • Yabancı ülkelere aktarımı öngörülen kişisel veriler,
  • Kişisel veri güvenliğine ilişkin alınan tedbirler,
  • Kişisel verilerin işlendikleri amaç için gerekli olan azami süre.

DNS Önbellek Sıfırlama Resetleme Bat Dosyası İle

Yerli Üretim Etiketi Nasıl Alınır?