in

Papatya Çayının 10 Faydası

Dünyanın neredeyse her yerinde yetişen ve faydaları ile kıyaslandığında oldukça mütevazi bir bitki olan papatyadan elde edilen papatya çayı bir çok hastalığa ve rahatsızlığa adeta şifa dağıtan mucizevi bir bitki çayıdır. Eski Yunan, Mısır ve Roma medeniyetlerinde papatya çayının şifa amacıyla değişik hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. İçerisinde bulundurduğu çok sayıda şifavi madde nedeniyle papatya çayı, bir çok değişik alternatif tıp uygulamasında kullanılmaktadır. Aşağıdaki yazıda Papatya Çayının Faydaları ve kullanımı ile ilgili ilginç bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Papatya çayında esansiyel yağlar, tanin, flavonoidler, acı ve aromatik bitkisel bileşikler,organik asitler,resin ve inulin bulunur. Bu organik bileşikler sadece bitkinin çiçeğinde değil, kökünde ve gövdesinde ve hatta yapraklarında da bulunur.

Papatya çayı hem yangı ve iltihap giderici hem de damar büzücü etkisi nedeniyle özelikle bronşit ve soğuk algınlığı ve de üst solunum yolu hastalıklarına bitkisel çözüm sunmaktadır.

1. Yara ve kesikleri iyileştirmek için Papatya Çayı: – Bu çay eski yunanlılar tarafından savaşta kılıç ve ok yaralarının iyileşmesini hızlandırmak için kullanıldığı bilinir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda yaranın olduğu gibi iyileşmeye bırakılması veya papatya çayı ile pansuman yapılması arasındaki iyileşme hızındaki fark incelenmiş ve papatya sürülen yaralı bölgenin daha hızlı iyileştii görülmüştür. Ayrıca hafif yanıkların iyileşmesinde de önemli ölçüde tedavi edici etki oluşturmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise Papatya bitkisinin anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidan etkileri olmasıdır.

2. Papatya Çayı Şeker Hastalığına Bitkisel Çözümdür: – Bazı araştırmalar Papatya’nın şeker hastalığına yakalananlarda bitkisel çözüm sunarak hastalığın tedavisine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ayrıca hiperglisemi adı verilen kanda yüksek düzeyde kan şekeri rahatsızlığını tedavi edip kan şekerinin düşürülmesine de yardımcı olur.
3. Papatya Çayı Antibakteriyal ve Mikrop Kırıcıdır – Papatya çayını içmek soğuk algınlıklarını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir. Bunun nedeni ise papatya çayının mikrop öldürücü ve antibakteriyel etkileri, bakteriyel hastalıklara ve enfeksiyona karşı koruma sağlarken soğuk algınlıklarını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcıdır.

4. Kas Spazmlarına İyi Gelir – İngiltere’den yapılan bir araştırmada, papatya çayı içildiğinde kas spazmlarını dengeleyen bir bileşim olan glisinin idrardaki seviyesinin yükseldiği tespit edilmiştir. Araştırmacılar, bu nedenle papatya çayın menstrüel krampların etkili bir bitkisel çözüm olduğuna inanmaktadırlar.

5. Mide Ekşimesine İyi Gelir – Papatyanın yukarıda sayılan faydalarına ek olarak, bu bitki çayı mide ekşimesini geçirmesi nedeniyle mideyi yatıştırmak amacıyla da kullanılan bir bitkidir. Papatya, iyi bir kas gevşetici olduğu için mide kasları ve bağırsak çeperlerini gevşetmede kullanılır. Bu nedenle sindirim yetersizliği ve hatta irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim sorunları çekenler için kesin bitkisel çözümdür.
6. Uyumayı Sağlar – Papatya çayı, sinir sistemini rahatlatarak daha iyi uyumanızı sağlar. Papatya çayı uykusuzluk için yüzyıllar boyunca bir doğal çözüm olarak kullanılmıştır. Papatya çayı baş ağrısı şikayetlerini de azaltır ve teskin edici etki sağlar.
7. Doğal Hemoroit Tedavisi – Papatyadan elde edilen papatya merhemi hemoroide iyi gelmekte ve hemoroid ağrısını rahatlatmaya yardımcıdır.
8. Kanserle Savaşır – Papatya çiçeği kanserli hücreleri yok eder ve kanserin yayılmasına engel olur. Bu yönüyle kanser tedavisine yardımcı bir bitki çayıdır. Son zamanlarda papatya çayının kanser hücrelerinde küçültme yaptığı ve kanseri durdurmakla kalmayıp yok ettiği de görülmüştür. Bununla ilgili bilimsel çalışmalar devam etmektedir.
9. Cilt bakımı için papatya çayı- Papatya çayı antienflamatuar ve anti-septik özellikleriyle egzama, sivilce, akne ve alerjik hastalıklar gibi cilt sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Yani papatya çayı alerjiye iyi gelir mi sorusunun cevabı evettir. papatya çayı cildi beyazlatırmı? Özellikle koltukaltı kararması, dirsek kararması ve cilt lekeleri gibi cilt sorunları olan bölgelere papatya çayı masajı yapılması önerilir. Zamanla cilt beyazlatıcı ve cilt rengini açıcı etkisini göreceksiniz. Eski mısırda Kleopatra nın cildinin rengini açmak için papatya çiçeği süt karışımı banyolarının meşhur olduğu bilinir.

10. Papatya çayı zayıflatırmı Papatya çayının hoş kokusu ve mide bağırsak düzenleyici etkisi, hazmı düzenlemesi nedeniyle özellikle yeşil çay diyeti gibi diyetlerde alternatif zayıflama çayı olarak kullanılabilir.

10. Papatya çayı adet söktürürmü: Papatya çayında bulunan doğal östrojenler hem adet söktürmek hem de adet düzensizliği olan kadınlarda adeti düzene sokmak için kullanılabilir. Bunun için günde 3 kez sabah, öğle ve akşam papatya çayı içmek yeterli olacaktır. papatya çayı adet geciktirirmi? Adet söktürücü etkisi olan papatya çayının adeti geciktirici herhangi bir özelliği tespit edilmiş değildir.

Papatya çayı iştahı açarmı?

Papatya çayının özellikle kilo alma sorunu olan kişilerde sabahları tüketildiğinde öğle ve akşam yemekleri için iştah açıcı etkisi vardır. Bu nedenle gerekirse öğünlerden 1 saat ila 45 dakika öncesinden içilecek bir fincan papatya çayı, tüketilecek besinlerden alınacak protein, yağ, karbonhidrat ve vitamin minerallerin mide ve bağırsaklarda daha iyi sindirilmesine yardımcı olur.

Kuru papatyada bulunan tentürler ve uçucu yağlar nedeniyle bitkisel kürler arasında neredeyse en kolayı ve en sık kullanılan çaydır. Karın rahatsızlıkları, kas spazmları ve uykusuzluk gibi bir çok şikayeti iyi etmek için bir bardak su içerisine yaklaşık bir çorba kaşığı kurutulmuş papatya atılması yeterlidir. Veya kaynar vaziyette suyu kurutulmuş papatya üzerine dökerek ve yaklaşık 5 dakika kadar demlemeye bırakarak tüketime hazırlanması mümkündür. Ardından suyun içerisindeki papatya çıkartılarak sıkılır ve içime hazır hale getirilir. Papatya tek başına kullanılabileceği gibi lavanta, fesleğen gibi bitki çaylarıyla karıştırılarak kullanılabilir.

Papatya Çayı Günde Kaç Bardak İçilmeli?

Papatya çayı içerken özellikle anemi, demir emilimi sorunu olan kişilerin günde 3 fincan (büyük bardak) ile tüketimi sınırlamalarında fayda vardır. Sağlıklı bireylerin günde 5-6 bardak papatya çayı tüketmelerinde herkangi bir beis yoktur. papatya çayı aç mı tok mu içilir? Bu tamamen papatya çayının hangi amaçla içildiğine bağlı olarak değişir. Kilo alma haricinde papatya çayının tok içilmesi faydalı ve hatta gereklidir.

Gripten korunmak için 10 besin önerisi

Limon ve sarımsak mucizesi!