in

Milletvekili Olmanın Şartları Nelerdir ve Nasıl Olunur?

Milletvekili Olmanın Şartları Nelerdir ve Nasıl Olunur?

Milletvekili olmanın şartları konusunda bazılarımız pek bilgi sahibi değil, Milletvekili olmanın şartlarını net bir şekilde yazdık. Bilindiği üzere Milletvekili seçimle göreve başlar. Belli bir partiden aday olur ve aday olduğu ilde yeterli bir oy potansiyeli olursa seçilebilir. Ancak Milletvekili adayı olmadan önce gerekli şartları taşımak gerekir. Milletvekilliği önemli bir görevdir. Halkı meclis de temsil etme olanağı taşır. İşte Milletvekili olmanın şartları bu şartları yerine getiren her Türkiye vatandaşı Milletvekili adayı olabilir.

BAŞVURU FORMU

AK Parti milletvekili aday adaylığı için başvuru formu parti il başkanlıklarından olduğu gibi aşağıdaki linkten de temin edilebiliyor. Adaylık başuru formları bilgisayar ortamında veya el yazısı ile doldurularak, başvuru için istenen belgelereklenerek yetkili mercilere bizzat teslim edilecek. Yani başvurular posta ya da kargoyla gönderilemeyecek. Başvuru aidatını yatırmayanların başvurusu işleme konulmayacak.. Adayın başvuru aidatını yatırdığına dair makbuzu forma eklemesi gerekiyor. Başvuru formları ilgili teşkilat kademesince “Gelen Evrak” kayıt defterine tarih ve sıra numarası verilmek suretiyle kaydedilecek ve aday başvurusunu yapana, başvurunun alındığına dair tarih ve sıra numarasını gösterir “Alındı Belgesi” imzalanıp mühürlenmek suretiyle verilecek.

BAŞVURUDA GEREKEN BELGELER 

1) Arşiv kayıtlı adli sicil belgesi (Milletvekili adaylığı için olduğu belirtilecek ve Adliyeden alınacak),

2) Diploma sureti, (Başvuru sırasında parti yetkilisi tarafından aslı görülmek suretiyle onaylanacak)

3) Nüfus Kayıt Örneği (T.C. Kimlik Numarası bulunacak ve Nüfus Müdürlüklerinden alınacak),

4) Askerlik durum belgesi,

5) Banka dekontu (Başvuru aidatının yatırıldığına dair),

6) 2 adet vesikalık fotoğraf,

7) Adaylık için istifası zorunlu olan  kimselerin, ilgili mercilere sunulmuş istifa veya  emeklilik dilekçelerinin fotokopisi

BAŞVURU İÇİN İSTİFA ETMESİ GEREKENLER

Milletvekili aday adayı olmak için kamu görevinde olanların istifa etmesi gerekiyor. Bu kişiler şunlar; a) Hâkimler ve savcılar, b) Yüksek yargı organları mensupları, c) Yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, d) Yükseköğretim Kurulu üyeleri, e) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, f) Memurlar, g) Belediye başkanları,h) Subaylar ile astsubaylar, i) Siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, j) Belediye meclisi üyeleri, k) İl genel meclisi üyeleri,  l) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar.

3 DÖNEM KURALI

Peki 3 dönem kuralı AK Parti milletvekili aday adaylığında işleyecek mi? Mahir Ünal “Son tüzük değişikliğiyle 3 dönem kuralı MKYK’nın yetkisine bırakıldı. MKYK da bu yetkisi MYK’ya devretti” dedi. Şu an için MYK’dan üç dönem yasağına yönelik bir karar gelmiş değil.

TEMAYÜL SONUÇLARI

Mahir Ünal temayül sonuçlarının ne zaman açıklanacağını da duyurdu. 2 Mayıs Çarşamba günü temayül sonuçlarının tasnifi gerçekleştirilecek.

Milletvekili Olmanın Şartları

Milletvekili olma şartları aşağıda yer almaktadır. Bu şartlar anayasamızın 76. Maddesinde de yer almaktadır.

*25 yaşını doldurmuş olmalısınız. (2017 yılında yapılan referandumla 25 yaş şartı 18 yaşına indirilmiştir.)

*Türk vatandaşı olmalısınız.

*En az ilkokul mezunu olmak. (Milletvekili olabilmek için ne okumak gerekir sorusununda cevabını vermiş olduk. İlkokul mezunu olmak yeterlidir.)

*Askerlik hizmetini yapmış olmak.

*Kısıtlı olmamak (Ancak Meclis de bulunan engelli milletvekillerimiz bu madde kapsamı içerisine girmemektedir.)

*Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak.

*Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezası almamış olmak.

*Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak; kaçakçılık, resmi ihale ile alım satımlara fesat karıştırmamış olmak.

*Devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik veya anarşik eylemlere katılıp bu suçlardan birinden hüküm giymemiş olmak.

Bu şartları yerine getiren her Türk vatandaşı Siyasi partiden aday olabilir. Ayrıca isterse kendi bağımsız aday olarak da seçime katılabilir.

Milletvekili Nasıl Olunur

Siyasi partiden aday olacak olan adaylar seçimden önce siyasi partilere adaylık için başvuru yaparlar. Adaylık başvurusu için her siyasi parti belli bir ücret belirlemektedir. Bu ücret başvuruda sizden talep edilir. Bu başvuru ücretleri kadın ve engellilerden alınmaz.

*Ücretin yanında bazı başvuru evrakları istenir. Bu süreçten sonra adaylığın kesinleşmesi beklenir.

*Milletvekili adaylarının bir kısmı ön seçimle belirlenirken, bir kısmı da üst yönetim veya liderler tarafından belirlenmektedir.

*Eğer siyasi parti değil de bağımsız aday olacaksanız, öncelikle bulunduğunuz ildeki İl Seçim Kurulu Başkanlığı’na giderek, başvuru belgelerini, talep edilen ücreti ve adaylık koşullarına uyduğunu bildiren bir yazıyı teslim edersiniz. Kurul tarafından başvurunuz onaylanırsa, *Yüksek Seçim Kurulu’na bilgileriniz gider.

*Yüksek Seçim Kurulu (YSK), partilerden gelen listeler ve İl Seçim Kurul *Başkanlıkları’ndan gelen bağımsız aday isimleri ile beraber geçici listeleri açıklar. Daha sonrasında 2 günlük bir itiraz süresi verilir. 2 gün sonrasında listeler kesin olarak açıklanır.

*Bu listelerde bulunan milletvekilleri seçilebilmek için reklam, tanıtım ve miting programları yaparlar. Seçim günü belli bir oy potansiyeline erişen siyasi partiler veya bağımsız adaylar milletvekili seçilir ve görevine başlar.

*Seçilen adaylar seçildiklerine ait tutanaklarla, mazbatalarını alır ve rozetlerini takarak resmi görev sürecine başlarlar.

Partilerin Aday Adaylığı Başvuru Ücretleri 2018

Türkiye’de yer alan partilerinde kendi içerisinde milletvekili aday adaylığı başvuru koşulları yer almaktadır. Bilindiği üzere milletvekili aday adaylığına başvuru yapmak isteyenler vatandaşların partilere belli bir oranda ücret ödemesi gerekmektedir. Peki, hangi parti ne kadar ücret talep etmektedir. İşte, partilerin milletvekili adaylığı sürecinde vatandaşlardan istediği ücretler;

NOT: Bu ücretler 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri için belirlenmiştir.

AK Parti Milletvekili Aday Adaylığı Başvuru Ücreti 2018

  • Erkek milletvekili aday adaylarından: 6 bin lira
  • Kadın ve 18-25 yaş arası aday adaylarından: 3 bin lira
  • Engelli Aday Adaylarında 1,000 TL

CHP Milletvekili Aday Adaylığı Başvuru Ücreti 2018

  • Milletvekili adaylığı için başvuru ücretleri: 10.000 TL
  • Dosya ücretleri: 1.000 TL

 MHP Milletvekili Aday Adaylığı Başvuru Ücreti 2018

  • Milletvekilliği adaylığı başvuru ücreti: 2,500 TL
  • Gaziler ve engelliler: Ücretsiz

2018 Başbakan’dan Üniversite öğrenci affı müjdesi

Su içmeyi unutanlara altın öneriler!