Trafik kazasından sonra birkaç önemli durum vardır. Büyüklüğü ve sonuçları ne olursa olsun, her kazadan sonra bir rapor tutulmalıdır. Bunun nedeni, bir kaza sonrası hasar durumunda hasarın karşılanıp izlenecek yolun belirlenmesidir.
Bir kilitlenme raporu nasıl oluşturulur?
Kaza tespit raporları, kazaya karışan araç sahipleri tarafından hazırlanır. Bu zorunlu belge resmi kurumlarda tek kişilik belge olarak kullanılmayacağından en az iki kişi tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Belgeye göre, kazaya karışan tüm araçlarda maddi hasar meydana geldi.
2008 yılına kadar trafik polisi bir kaza sonrası protokoller hazırlıyordu ancak 2008 yılından sonra polise uyma zorunluluğu ortadan kalktı. Yani kazaya karışan araç sahipleri kendi aralarında anlaşırlarsa kendi protokollerini tutabilirler. Ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan bir kaza durumunda polis çağrılmalıdır. Bu gibi durumlarda araç sahipleri muvafakat verseler dahi tuttukları protokoller geçerli sayılmayacaktır.
Bir kazadan sonra kayıt tutmazsanız ne olur?
Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibinin sahip olması gereken bir garantidir. Bazı maddi hasarlar seyahat sigortası kapsamındadır. Bu nedenle bir kaza durumunda hasarın tespit edilebilmesi için tutanak tutulması esastır. Kaza sonrası tutanak tutulmazsa, sigorta şirketi hasarı ödemez ve sürücü hasarı kendi cebinden karşılamak zorundadır.
Kaza sonrası kayıtlar nasıl tutulur?
Sürücüler tarafından kaza raporu oluşturulmakta ve sürücülerin görüşlerine raporda yer verilmektedir. Sürücüler durumlarını tutanaklarda anlattıkları sürece olay iki farklı şekilde ifade edildiğinden değerlendirme sigorta şirketleri tarafından yapılacaktır.
Olay tutanağı, olayın tarihini, olay yerini ve adresini, her iki sürücünün kişisel verilerini ve araçla çarpışmanın meydana geldiği yeri açıkça gösterir. Olay ve olay yerinin fotoğraflanması da arıza tespiti açısından önemlidir. Sürücülerin kaza tutanağına yazmaları gereken yerler belirlendi. Formda sorulan sorular cevaplanır ve rapor kayıt altına alınır.