in ,

Uyuz hastalığı nedir nasıl geçer kesin çözüm

Uyuz hastalığı nedir nasıl geçer kesin çözüm

Uyuz hastalığı, uyuz böceğinin (sarcoptes) dişilerinin yumurtalarını deriye bırakmasıyla oluşur. Uyuz, her yaş insanda ve hayvanda görülebilirken, çok bulaşıcı ve kaşıntılı bir hastalıktır. Pandemi dönemiyle birlikte uyuz hastalığının daha çok araştırıldığı ve yaşanıldığı gözlemlendi.

Evde uzun süre kapanmaya bağlı olarak da aile içi uyuz bulaşları da arttı.

UYUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Uyuz hastalığının en bilinen belirtileri ise özellikle geceleri olan yoğun kaşıntı, deride döküntü ve sivrisinek ısırığına benzer cilt komplikasyonlarıdır. Uyuz hastalığını farketmenin en önemli yolu ise sürekli kaşınma hali olarak karşımıza çıkıyor.

UYUZ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Uyuz, uzun süreli cilt teması yoluyla yayılıyor. Yatak örtüleri, havlu, terlik gibi paylaşılan kişisel eşyalar uyuz hastalığının yayılmasında önemli rol oynuyor. Pandemi döneminde uyuz hastalığının daha çok araştırılması ve yaşanmasının sebepleri de, önceki döneme göre aile bireyleri ile daha fazla aynı ortamda bulunmamızdan ve eşyaları paylaşmaktan kaynaklı oluyor.

Bu süreçte evcil hayvanlardan uyuz bulaşıp bulaşmadığı da merak konusu oldu. Evcil hayvanlarda yaşayan uyuz türü insanlarda görülen uyuz türünden farklı olduğundan, hayvanlarda hastalığa sebep olan uyuz türü insan derisinde üreyemez ve çoğalamazlar. Bu da evcil hayvanlarda olan uyuzun insanlar üzerinde uyuz hastalığı başlatmadan ölecekleri anlamına gelir.

UYUZ HASTALIĞI NASIL GEÇER?

Uyuz, kendiliğinde geçen bir hastalık değildir. En çok bilinen tedavi yöntemi tüm vücuda doktor tarafından verilen krem veya losyonun sürülerek 14 saate kadar yakın beklenip yıkanılması ile gerçekleşmektdir. Gerekli görüldüğü zamanlarda doktor hap reçete edebilir. Krem ve losyon ile yaklaşık 3 gün süren tedavi uyuz hastalığını yapan akarları öldürsede, hissedilen kaşıntıyı hemen gideremez.

Şimdi size birçok kişiyi uyuzdan kurtaran, uyuzdan nasıl kurtulurum sorunuza cevap işe yarayacak bir uyuz tedavisi tarifi vereceğim ve doktorunuzdan reçeteyle istetip majistral ilaç olarak eczanede hazırlatacaksınız. Çok kolay ve bu kükürtlü vazelin ilacı 3 gece süreceksiniz. İlk gece duşunuzu alın tüm vücudunuza sürün. Ertesi gece duş almadan bir daha sürün ertesi gece bir daha. Yani 3 gün duş almak yok. İlaç vücutta kalacak. Bir giydiğiniz kıyafeti bir daha gitmeyeceksiniz ve giydiğiniz çamaşırları ütülemeden, yıkamadan gitmeyeceksiniz. Bu parazit insan dışında 2 gün canlı kalıyor. Evinizi havalandırıp silip süpüreceksiniz. Kıyafetler nevresimle birlikte yıkanacak. Bu çok önemli. Ailece tedavi olmalısınız. Kalınmayan olsa bile 3 gün o da sürmeli. 3 günün sonunda uyuzdan kurtulun kaşıntınız kalmayacak. Sadece kuruyan lezyonlarınız kabuk bağladığı için belki biraz onlar kaşınacak.

kaynak:

Uyuz hastalığı bitkisel çözüm

Uyuz Hastalığında Epsom Tuzu (İngiliz Tuzu) Nasıl Kullanılır?

Eczaneden İngiliz tuzu alınır. Küvetinizi sıcak-ılık arası su ile doldurun. Bu suya 2 su bardağı Epsom tuzu yani İngiliz tuzu katın. Ardından 10 damla Çay ağacı yağı ve 5 damla nane yağı katıp bu suda en az yarım saat bekleyin. Çay ağacı yağı ve Nane yağını aktardan alabilirsiniz.

UYUZUN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Uyuz hastalığı tedavisinde ilk basamakta permetrin %5 losyon kullanılmaktadır. Son dönemde artan uyuz vakaları sonrası permetrine direnç gelişimi tartışılmaktadır ancak henüz kanıtlanmamıştır. Yine kükürtlü pomad karışımları (Wilkinson pomad) ve majistraller permetrine cevap alınamayan olgularda kullanılmaktadır.

Topikal tedavinin kullanım şekli çok önemlidir. Doğru kullanım için yapılacaklar;

1-) Evde bulunan tüm kişilere yetecek sayıda losyon reçete edilmelidir.

2-) Losyon tedavisi tüm ev halkı tarafından aynı gün uygulanmaya başlanmalıdır.

3-) Evdeki tüm bireyler gece boyundan aşağı tüm vücuda-genital bölge dahil olmak üzere-losyonu sürerek bir gece önceki kıyafeti ile önceki geceki yatakta uyumalıdır. (en az 8 saat)

4-) Sabah uyandıklarında üzerine giydikleri tüm kıyafetleri, iç çamaşırlarını, nevresim ve çarşafları bir plastik poşete koyup 4-5 gün kapalı tuttuktan sonra 60-90°C’de yıkanmalıdır.

5-) Sabah yine daha önceden yüksek ısıda yıkanıp ütülenmiş iç çamaşırı ve kıyafetler giyilecek ve yine ütülenmiş nevresim-çarşaflar serilmelidir.

6-) Bu işlemin aynısı 1 hafta sonra aynı şekilde uygulanmalıdır. 1 hafta 10 gün boyunca yüksek ısıda yıkanıp ütülenmeyen hiçbir kıyafet giyilmemelidir; uyunan alanlardaki çarşaf, yatak-koltuk örtüsü gibi eşyalar yine yüksek ısıda yıkanıp ütülenmelidir.

7-) Kaşıntının hafifletilmesi için antihistaminikler kullanılabilir. Uyuz tedavisi bitiminden sonra topikal steroidler önerilebilir; ancak tedavi esnasında önerilmemelidir.

😎 Evde yaşayan hayvanların tedavi edilmesine gerek yoktur.

Dirençli vakalarda oral ivermektin de kullanılabilir; ancak Türkiye’de bulunmadığından endikasyon dışı başvuru yapılarak yurtdışından temin edilmektedir.

Yazı kaynağı : tedankara.k12.tr

Uyuz Tedavisinde Sirke Kullanımı

Uyuz tedavisi için sirke kullanımı önerilmektedir. Beyaz sirke yapıca asitik olduğunda ciltteki pH seviyesini değiştirmektedir. Bu değişme sayesinde ciltte uyuz hastalığına neden olan akarların yaşamı sonlanmaktadır. Böylece uyuz tedavisi sirke ile doğal yoldan yapılabilir.

Hazırlama ve Uygulanış

Bir kapta eşit miktardaki su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Ardından pamuğu bu suya daldırıp uyuz olan bölgede 3-5 dakika bekletin. Sonrasında ise bölgeyi ılık su ile durulayın. Bu yöntemi enfeksiyonu geçirmek için 10-15 gün süretle günde 3 kez olarak uygulamaya özen göstermelisiniz.

Not: Hekiminize danışmadan ilaç kullanmayınız.

Kazadan Sonra Tutanak Tutulmazsa Ne Olur?

En Uygun Fetal Dna Testi Fiyatları 2022