in

2018 Hıdırellez dilek duası nasıl yapılır? Hıdırellez’de neler yapılır?

2018 Hıdırellez dilek duası nasıl yapılır? Hıdırellez’de neler yapılır?

2018 Hıdırellez 5 Mayıs akşamı kutlanmaya başlanacak. Çeşitli etkinliklerle karşılanan ve şenliklerle devam edilen hıdırellez için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Hıdırellez dilek duası nasıl yapılır? Hıdırellezde neler yapılır? bu soruların cevabı ve hıdırellezle ilgili merak edilen her şey haberimizde. Hızır aleyhisselamın İlyas Peygamber ile buluştuğu gün olan hıdırıllez her yıl etkinliklerle kutlanıyor. Türk-İslam tarihinde büyük bir öneme sahip olan hıdırellez, çeşitli geleneklerle kutlanır ve bu gelenekler yörelere göre farklılık gösterir.

Bu yıl hıdırellez 5 Mayıs Cumartesi akşam ezanı vakti gül ağacında dilek dileme etkinlikleriyle kutlanmaya başlanacak. ürk-İslam tarihinde büyük bir öneme sahip olan hıdırellez, çeşitli geleneklerle kutlanır ve bu gelenekler yörelere göre farklılık gösterir. Hızır aleyhisselamın İlyas Peygamber ile buluştuğu gün olan hıdırıllezde çeşitli ritüeller gerçekleştirilir. Bunların başında da gül ağacında dilek dilemedir. Bu dilek dileme ritüelinden sonra bir de dua okunur. Bu duaya haberimizde sizler için yer verdik. İşte, dilek duası nasıl yapılır? Hıdırellezde neler yapılır? sorularının cevabı ve hıdırellezle ilgili tüm merak edilenler…

HIDIRELLEZ HİKAYESİ NEDİR?

Hızır aleyhisselam ile İlyas Peygamber, hükümdarın ordusundaki iki askerdir. Hükümdar bir gün ordusuyla birlikte ölümsüzlük suyunu (Ab-u Hayat) aramaya çıkar. Yolculukta, Hızır aleyhisselam ve İlyas Peygamber diğer askerlerden ayrılırlar. Bir su başında durup, yemek için kurutulmuş balık çıkarırlar. Tam bu esnada deniz suyu balığa sıçrar, balık canlanır ve suya atlar. Böylece Hızır aleyhisselam ve İlyas Peygamber ölümsüzlük suyunu bulmuş olurlar. Bu sırada bir melek gelir. Hızır aleyhisselam ve İlyas Peygamber’in kıyamete kadar yaşayacaklarını, fakat Hızır aleyhisselamın karada, İlyas Peygamber’in denizde ihtiyacı olanlara yardım edeceklerini bildirir. Hıdrellez günü yani 6 Mayıs’ta Hızır aleyhisselam ve İlyas Peygamber’in buluştuklarına, onların buluşmalarıyla ölü tabiatın canlandığına inanılır. Halk inanışına göre 6 Mayıs’ın yağmurlu geçmesi, Hızır aleyhisselam ile İlyas Peygamber’in buluştuklarında sevinçlerinden ağlamalarının ve bulutların da onlara katılmalarının bir ispatıdır.

HIZIR KİMDİR?

Hızır’ın kim olduğuna dair çeşitli görüşler var. Tasavvuf çevreleri Hızır’ı bir veli olarak kabul ettiği gibi, onun peygamber olduğunu düşünenler de bulunuyor. Onun ak saçlı, nur yüzlü, sakallı yaşlı bir adam veya dilenci, fakir kılığında göründüğüne inanılıyor. O zor durumdaki insanlara yardım etmesi, iyileri mükafatlandırıp, kötüleri cezalandırması, berekete ve bolluğa kavuşturması gibi özelliklerle biliniyor. Hızır’ın, “hayat suyu” içtiği için sonsuza kadar yaşayacağı da inanışlar arasında yer alıyor. İlyas’ın peygamber olduğu konusunda ise genel kabul bulunuyor. Halk arasında kabul edilen inanışa göre, Hızır karaların ve havanın, İlyas ise suların hakimidir ve bu ikisi birleştiğinde, doğada var olan her şeye güç yetecek konuma gelinmektedir.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN KUTLANACAK?

Hıdırellez günü, Gregoryen takvimine (Miladi takvimi) göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN BİTER?

6 Mayıs günü ikindi zamanı Hıdırellezin bittiğine inanılır. Ancak eğlenceler hava kararıncaya değin sürer. Hızır uğrasın! dileği bolluk gelmesi anlamında kullanılır.

HIDIRELLEZ GÜNÜ’NDE EDİLMESİ GEREKEN DUA NEDİR?

Bismillahirrahmanirrahim…

Bin bir adım bir adım/Allah bir adım adım/Kerim kerem Allah/Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah/La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

HIDIRELLEZ GÜNÜ’NDE KILINMASI GEREKEN NAMAZ NEDİR?

Hıdırellez günü İkindi namazından sabah namazı vaktine kadar Allah rızası için 2 rekatlık namaz kılıp tüm hacetlerinizin kabulü için duada bulunabilirsiniz. İşte, Hıdırellez namazından sonra okunması gereken dua…

“Ya Rabbi Sen dünyanın kainatın sahibisin.Her canlıyı yaratan Sensin. Benim ve her canlının Rabbi de Sensin.Benim hem dünyamı hemde ahiretim güzel eyle. Bana ve tüm kullarına hak ettiğimiz gibi değil lutfunla ve merhametinle muamele eyle. Hızır (as) ve Hıdır(as) bana yoldaş eyle. Bizleri hata ve yanlışlarımızdan döndürsünler. Maddi ve manevi sıkıntılarımızda her zaman yanımızda olsunlar. Dualarımızı Senin güzel isimlerin hürmetine, habibin hürmetine kabul buyur. Amin

 

2018 Kadın Erkek Güneş Gözlüğü Modelleri

Maher Zain – Ya Nabi Salam Alayka (Turkish Version – Türkçe)