in

Work and Travel Mülakatı nasıl geçilir?

Work and Travel programına katılmaya karar verdiniz ve tüm süreci merakla araştırdınız. Aklınızdaki sorulardan bir tanesi de Amerika’da İngilizce konuşulan bir ülkede çalışacaksınız ama acaba İngilizce seviyeniz buna yeterli mi? İşte bir öğrencinin Work and Travel işlerinden birine yerleşirken hangi pozisyon için uygun olacağı mülakatta sorulan sorulara göre belirleniyor. Work and Travel mülakat soruları sizin istemiş olduğunuz pozisyon için yeterli bir İngilizce seviyeniz var mı yok mu onu ölçüyor. Bu ölçümleme de işveren ya da temsilcisi tarafından Work and Travel iş mülakatı sırasında yapılıyor. Mülakatlar iş fuarı, Skype üzerinden görüşme veya küçük gruplar için ofis içerisinde yüz yüze işveren temsilcileri ile yapılan görüşmeler şeklinde üç gruba ayrılabilir. Bunların arasında Skype üzerinden online iş mülakatı en yaygın iş mülakatı türüdür.

WAT Vize Mülakat Soruları İçin: Work and Travel Vize Soruları, Cevapları ve Dikkat Etmeniz Gerekenler

Tedirgin olmanıza gerek yok. Çünkü programa gerçekten uygun bir öğrenci olup olmadığınızı siz Work and Travel iş mülakatına girmeden evvel inceliyoruz. WestLine, programa aday olan ve kayıt olmak isteyen tüm öğrencilerine kayıt esnasında “speaking” üzerinden İngilizce seviye tespit testi gerçekleştiriyor. Sadece İngilizce seviyenizi ölçmüyor ayrıca programa uygun bir tarih aralığında gidip gidemeyeceğinize, beklentilerinize, yaşınıza ve diğer bazı kriterlerinize de bakıyoruz. Böylece katılım açısından uygun olmamanız durumunda boş yere ekonomik olarak bir zarar etmenizi önlemeye çalışıyoruz.

Work and Travel Mülakat Soruları İş Pozisyonuna Göre Farklılık Gösteriyor

Eğer lifeguard yani cankurtaran olarak çalışmak isterseniz karşılaşacağınız sorular yüzme yeteneklerinize göre ve iş sırasında size açıklanan bilgilere göre değişiklik gösteriyor. Garsonluk, komi ya da mutfak işleri gibi restaurant içi bir pozisyon tercih ettiyseniz ilgili pozisyonlara göre farklı sorularla karşılaşabilirsiniz. Eğer eğlence parkı gibi bir pozisyon tercih ediyorsanız muhtemelen size sorulan sorular uzun saatler ayakta durabilir misiniz veya güneş altında kalmanız size bir problem yaratır mı cinsinden olacaktır. Ancak her halukarda hangi işi seçerseniz seçin sıklıkla sorulan Work and Travel mülakat sorularını sizler için aşağıda derledik.

En sık sorulan Work and Travel İş Mülakatı Soruları

Sık sorulan Work and Travel mülakat sorularını bölümlere ayırmak istedik. Bu sizler için işinizi daha da kolaylaştıracak bir şeydir.

Mülakata Başlarken En Sık Sorulan Sorular

  1. How are you today?
  2. Can you tell me something about yourself?
  3. What are your hobbies?
  4. How old are you?
  5. What do you do in a day?
  6. Where do you live (city and country)?

Örnek bir cümle kuruluşu yapacak olursak mülakat esnasında hakkınızda istenen bilgilerin geneli için aşağıdaki şekilde bir tanıtım cümlesi kurabilirsiniz:

My name is Demet Çetin. I’m 20 years old and I’m from Izmir, Turkey. I study Economics in Dokuz Eylül University. I am a third year student. I am a sociable and adaptable person in general.

Sizin için sorulan ilk soru genellikle hakkınızda ilk izlenimi yaratacak cinsten bir sorudur ve bu soruya vereceğiniz cevap mülakatı yapan kişi tarafından yine hakkınızda bazı fikirler edinmesine olanak sağlar. O nedenle sorulacak sorunun durumuna göre gereksiz yere başka konulara yönelmeyin ve sizden istenenlere cevap verin. Bu görüşme esnasında güler yüzlü olmanız ve mülakata önem veriyor görüntüsü vermeniz çok ama çok önemlidir.

Aşağıdaki sıfatlar kendi hakkınızda daha farklı kelimelerle fikir verebilmeniz açısından yine cümle içerisine ekleyebileceğiniz güzel kelimelerdir:

  • Outgoing
  • Sociable
  • Introvert
  • Extrovert
  • Shy
  • Adaptable
  • Talkative
  • Happy
  • Honest
  • Quiet
  • Cultured
  • Talented
  • Open-minded
  • Bright
  • Adventurous
  • Loyal

Önemli Not: Kendinizi tanıtan yukarıdaki sıfatlardan birini kullanıyor olmanız mülakatını yaptığınız iş pozisyonuna yönelik çok önemli ve anahtar bir kelime olabilir. Örneğin, sessiz ya da durgun bir kişiliğinizin olmasını belirtiyor olmanız satış pozisyonları için çok kötü bir tanıtım olur ancak lifeguard pozisyonu için işinizi yaptığınız sürece pek de önemli değildir. O yüzden dikkat edin!

Work and Travel iş mülakatında bir diğer en sık sorulan sorulardan biri:

Why do you want to work with us?

En tipik mülakat sorularından biridir. İşverenin sizin işe ne kadar meraklı olduğunuzu ve iş hakkında daha öncesinden bir araştırma yapıp yapmadığınızı anlamasını sağlar. O nedenle bir iş mülakatına girmeden evvel mülakatı yapacağınız şirket hakkında İnternet üzerinden araştırmalar yapın. Bu işin neden sizin için uygun olduğunu anlatmaya çalışın. Şimdi size pozisyonlara göre verebileceğiniz örnek cümleleri gösterelim.

Restaurantlarda “Server” Pozisyonları için:

I would like to work with you because I have experience in this sector – I worked as a waiter in a cafe last summer. Besides, I am a careful and punctual person which I think are important qualities for this position. I really like communicating with people, therefore I will really enjoy working in your restaurant.

Eğlence Parklarında “Game Operator” Pozisyonları için:

I want to work with you because I like entertainment and entertaining people. I am a talkative person and believe I have sales skills. I can easily persuade people. I will enjoy working in Nascar Speed Park because I like big amusement parks and crowded places.

Havuzlarda “Cankurtaran” Pozisyonları için:

I want to work with you because I like swimming. I have been swimming since I was 10 years old so I’m completely comfortable in the water. Also, this job requires me to be around the pool all summer and this is what I would like to spend my time during the summer.

Karakteristik Özelliklerinizi Belirtin

İyi ve zayıf olduğunuz konular hakkında bilgiler verin. Ancak “zayıf” olduğunuz konular hakkında bilgi verirken çok dikkat edin çünkü karşı tarafta yanlış anlaşılmalara neden olabilir. Örneğin, “I am an agressive person” veya “I am very clumsy” gibi cümleler kurmanız işvereniniz açısından ciddi negatif sonuçlar doğuracaktır. Oysaki iyi yönlerinize yönelik olumsuz ya da zayıf olduğunu düşündüğünüz şeyleri ön plana çıkarmanız işvereniniz için hakkınızda çok güzel düşüncelere sebep olacaktır. Şimdi bununla ilgili bazı örnekler verelim ve daha iyi kavramanızı sağlayalım:

  • Focused on work/studies too much that I don’t have time for hobbies
  • A perfectionist and this can cause problems
  • Tend to think too much about the details
  • Talk too much
  • I tend to hurry up to get things done
  • Find it hard to make decisions
  • A little too much ambitious
  • Over-self confident
  • Curious

Yukarıdaki özellikler zayıf yönleriniz olarak tanımlanmış olsa bile aslında iyi özellikler olarak görürüz. Örneğin sayabileceğiniz hobileriniz yoksa bu durum normalde iyi bir şey değildir ve uygun bir izlenim vermez. Ancak hobilerinizin neden olmadığını ya da az olduğunu açıklayan bir cümle kurmanız hakkınızda bambaşka bir izlenim bırakacaktır.

Örneğin: Focused on work/studies too much so that is the reason I don’t have time for hobbies.

Work and Travel’a Uygun Program Tarihlerinizi Dikkatlice Belirtin

İşvereninizin en çok merak ettiği şeylerden birisi de Amerika’ya en erken ne zaman gelebileceğiniz ve en fazla ne kadar kalabileceğiniz yönündedir. Kendinizi işverenin yerine koyarak bir cevap verin. Work and Travel mülakatlarında olmazsa olmaz bu soruya vereceğiniz cevap sizin için oldukça kritiktir. Örneğin Amerika’da yaz sezonu genellikle “Labor Day” dediğimiz ve Eylül ayının ilk Pazartesi günü olan tarihte kapanır. Ancak bu durum her iş yeri için doğru değildir. Örneğin, doğu yakası sahil kesimlerinde genellikle Eylül ayının sonuna kadar yoğunluk sürebilir. O nedenle iş mülakatına gireceğiniz iş yerinin hangi tarih aralıklarında sizin orada bulunmanızı istediğini öğrenin ve cevabınızı ona göre verin.

Amerika’da tarih formatı AY / GÜN / YIL şeklindedir. O nedenle işvereninize güzel bir izlenim bırakmanız açısından aşağıdaki formatı kullanarak cevap vermeniz yerinde olur:

25 May : “The twenty-fifth of May”
1 June : “The first of June”
31 September : “The thirty-first of September”

Örnek bir cümle verecek olursak: My last final exam is on the second of June so I can travel to the US on the fourth of June. And my school starts on the twenty-fourth of September so I can work until the fifteenth of September.

Work and Travel İş Mülakatı İpuçları

Tüm sorulabilecek soru tiplerini ve kurmanız gereken cümleleri yukarıda derledik. Ayrıca her şey sorulara vereceğiniz cevaplardan ibaret değildir. Güler yüzlü olmanız ve şirket hakkında daha öncesinden bazı araştırmalar yaptığınızı ima etmeniz güzel bir izlenim bırakır. Şimdi diğer ipuçlarımıza gelelim.

İş yeriniz ve pozisyonunuz hakkında araştırma yapın .

Sorulabilecek sorulara karşın cevaplarınızı hazırlıklı tutun. Yukarıdaki tavsiyelere göre uygun cümlelerinizi önceden kurun ve kendinizi hazırlayın.

Sorularınızı hazırlayın ve uygun bir anda mülakatın gidişatını bozmayacak şekilde ya da en son aşamada sorun. Bu meraklı biri olduğunuzu gösterir.

Yalan söylemeyin! Er ya da geç ortaya çıkacaktır. Ayrıca yalan söylemenin size bir faydası olmayacaktır. İşvereninizin bunu fark etmiş olması yapmış olduğunuz iyi şeylerin de boşa gitmesine sebep olacaktır.

Laubali olmayın! Bu durum ciddiyetsiz olduğunuz izlenimi verebilir. Bu sadece WAT işlerindeki mülakatlarınızda değil tüm hayatınız boyunca gireceğiniz iş mülakatları için de geçerlidir.

Sakal, saç ve giyiminize dikkat edin! Kendini tamamen bırakmış gibi izlenim bırakan görüntü karşı tarafa negatif bir izlenim verecektir. 

Koronavirüs nedir?

Work and Travel vize görüşmeleri ve soru cevapları