in

Ülke Girişimcileri için “Kitle Fonlama” Sistemleri

Girişimcilik noktasında oldukça işin başında olmamızdan olsa gerek ülkemizde Oturmuş ve Benimsenmiş bir Kitle Fonlama Sistemi veya Sitesi yok.

Bu sebeple de Genç Girişimcilerin başvuracakları noktaların sayısı giderek birkaç Melek Yatırımcıüzerinde yoğunlaşıyor.

Bu yatırımcılarda kendilerine gelen binlerce başvurudan 1-2 tanesine yönelecekleri için geride kalanların canı aralarda bir yerde çıkıyor.

Kitle Fonlama Sistemi Nedir?

Adını birçok kez duymuşsunuzdur aslında Kitle Fonlama Sisteminin.

Temelinde Girişimcilerin Projelerini Sundukları, Halkın ise Projelere Deste Olduğu sistemlerdir.

Ülkemizde bilinen en iyi temsilcisi KickStarter Sitesidir.

Temsilcisi dedik ama bu sitelerin şuan ülkemizde aktif bir çalışması yok. Yurtdışı kaynaklı bilinen en iyi temsilcisi demek daha doğru olur.

Kitle Fonlama Sistemleri Nasıl Çalışıyor?

Aslında birkaç çalışma sistemleri var. Ama genel biline yapısı ile Proje Sahibi bir sunum hazırlıyor, ortaya bir Ürün koyuyor ve bu sunum üzerinden destek beklemeye başlıyor.

Bu sistemde 1-2 Dolarlık “Bağış Alımı” da olabiliyor, ürünün daha pazara sürülmemiş hali için bedel biçilerek “Ön Sipariş” alımı da olabiliyor.

Bu projeye göre değişkenlik gösteren bir durum diyebiliriz.

Ancak başka alt yapılara sahip Kitle Fonlama Sistemleri de mevcut.

En Popüler Kitle Fonlama Sistemleri

Ülkemizde henüz bu alanda bir yatırım olmasa da Global Pazarda rağbet gören 6 Kitle Fonlama Sitesini sizler için kısaca detaylandırdık.

KickStarter

Kitle Fonlama Sistemlerinin en popüler olanlarından birisidir ve bu sistemin 2009 yılından bu yana aktif olan üyesi KickStarter’dır.

15 farklı kategoride binlerce Proje barındıran KickStarter sitesi projelerin sunulduğu ve son tüketicinin desteklediği, basit bir mantıkla işleyen bir site olarak karşımıza çıkıyor.

KickStarter üzerinden başarıya ulaşan birçok proje olduğu gibi kepenk kapatan projelerde olmadı değil. Bu sebeple %100 Performans verdiği söylenemez.

Ancak risk Girişimciliğin Kanında Vardır diyor ve yolumuza devam ediyoruz.

Indiegogo

2008 yılında kurulmuş olan ve en az KickStarter kadar bilinen bir site olan Indiegogo şu an en büyük kitle fonlama platformu unvanını taşıyor.

Ülkemizde biraz daha ismi sonradan duyulsa da Avrupa’da oldukça başarılı bir kariyere sahip.

Platforma giriş yapmak, fikir sunmak ve Proje Beğendirmek olayı daha kolay. Bu sebeple de bu sistemin kullanıcısı daha fazla.

Sistem temelde %4 gibi bir komisyon oranı ile çalışıyor. Ancak Proje Girişinde belirlenen rakama Proje Süresince ulaşamamanız durumunda sizi başarısız bulan sistem sizden %4 yerine %9 Komisyon alıyor.

Bu da Girişimcilik Riski denebilecek bir durum tabi ki…

Fundable

Fundable isimli sistem ilk iki sistemden daha farklı işlediği için ülkemizde biraz daha az bir kesim tarafından biliniyordur.

Bu sistemde girişimcilerin destek alabilmesi için destekçilerine Hisse Oranı veya Ödüller veriyor olması gerekli.

Bu sebeple de Düşük Rakamlarda Destek bu sistemde mevcut değil.

Projeye destek vermek isteyenlerin ödeyecekleri en düşük rakam 99 Dolar. Yani ortalama 300 TL’den başlıyor. Yukarıya doğru gidiyor.

Bu sistemde Daha Az Yatırımcı olmasına rağmen Daha Paralı Yatırımcılar yer alıyor diyebiliriz.

AngelList

Küçük Teknoloji Şirketleri arasında popüler olan, üstteki 3 sistemden de biraz daha aşağıda kendisine yer bulan bir sistem olan AngelList aslında direkt olarak Yatırımcılara oynayan bir sistem.

İlk iki sistemdeki gibi Son Kullanıcı üzerinden değil de daha çok Direkt Yatırımcı üzerinden çalışan sistemde siz projenizi sunarsınız, yatırımcı sizi görüp beğenir ve projenize destek olur.

Parça parça işlerle uğraşamam, projem süper diyorsanız ve tabi ki Teknoloji Alanında iseniz AngelList Sistemini deneyebilirsiniz.

 

Circle Up

Kitle Fonlama Sistemlerine devam ettikçe artık daha da özelleşmiş yapılara doğru gidiyoruz.

Circle Up isimli sistemde artık Halk ya da Küçük Yatırımcı yok.

Bu sistemin içerisinde Onaylanmış Yatırımcılar, Perakende Firmaları, Melek Yatırımcılar gibi cebinde hatırı sayılır paraları olan Yatırımcılar mevcut.

O sebeple de sisteme girişi biraz daha profesyonel ve albenili yapmanız lazım.

Yatırımı tek seferde alıp yolunuza daha kuvvetli bir şekilde devam etmenin bu sistemdeki tek yolu da bu gibi görünüyor.

 

RocketHub

Ülkemizde ismi çok farklı bir algı yaratabilecek bir seviyede olsa da RocketHub sistemi geneldeEğitim Odaklı projelere yer verilen bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.

Sanat, İş, Bilim, Sosyal Sorumluluk ve Eğitim odaklı her türlü proje için RocketHub Kitle Fonlama Sitesini kullanmanız diğer 4 siteye göre hedefe daha çabuk ulaşmanız anlamına gelecektir.

RocketHub içerisinde yer alan Başarı Okulu isimli kısma da dikkat etmenizde fayda var.

İşin içinde Eğitim olunca Başarı Okulu üzerinden de Kitle Fonlama Sistemlerinde nasıl başarılı olunacağına dair kuvvetli materyallerin olduğunu söyleyelim.

Kitle Fonlama Sistemleri ve Türkiye

Ülkemizde henüz güçlü bir Kitle Fonlama Sistemi ne yazık ki yok.

Kaldı ki olsa bile ne kadarlık yatırım yapılır, halk ne kadar ilgi gösterir net değil.

Ancak bu işin ucundan da birilerinin tutması, Genç Girişimcilerin başvuru yapabilecekleri bir sistemi ortaya koyması gerekli.

Melek Yatırımcı adı verilen belli bir kesimin her yatırıma yetişemeyeceği ortada. Arada kalan ve aslında Ticari ve Fikir olarak Gelecek Vadeden yatırımların da bir şekilde destek görmesi gerekiyor.

BİLGİSAYAR AÇILIŞINDA NUMLOCK OTOMATİK AÇILSIN.

2016 En Güzel Kurban Bayramı Mesajları