in

Sumak nedir nerelerde kullanılır faydaları nelerdir?

Sumak nedir nerelerde kullanılır faydaları nelerdir?

Birçok iltihaplanma problemini, özellikle dişeti problemlerini ortadan kaldıran Sumak, son zamanlarda sıklıkla tüketilmeye başlanmıştır. Yoğurtla karıştırarak, birçok diyetisyen sumak yemeyi tavsiye etti. Günümüzde sumak her şeye koyarak veya demleyerek değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Böyle önemli bir bitkinin birçok önemli alanı ve faydası vardır. İşte sumağın faydaları …

– Mikrop kırma özelliği sayesinde yaraları ve iltihapları temizlerken kullanılabilir. Yaranın enfekte olmasını engelleyerek iyileşmesine yardımcı olur.

– Antioksidan bileşimi sayesinde vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur ve zehirlenmeyi önler. Ayrıca kanser hücreleriyle savaşır, kanser hücrelerinin vücuda yayılmasını önler.

– Sumak ile demlenmiş çay, ısındıktan sonra gargara yapıldığında boğaz ve diş etleri için iyidir. Bu yöntem diş ağrısı için de iyidir.

– Kan şekerini düşürür ve böylece şeker hastalarının direncini arttırır.

– Yüksek ateşi düşürür.

– Sindirim sisteminin düzenli olarak düzenlenmesine ve çalışmasına yardımcı olur.

– Mide problemlerini ortadan kaldırır. Bulantı, kusma, gastrit ve hazımsızlık gibi birçok sorunun çözülmesinde yardımcı bir rol oynar.

– Bağışıklık sistemini güçlü ve serbest radikalleri artışa neden olduğu için hastalıklardan uzak tutar.

– Cildi suda 5-6 saat bekledikten sonra demlenmiş veya çıkarılmış suyla temizlemek sivilceleri azaltmaya ve iltihabı gidermeye yardımcı olur. Cildi ölü hücrelerden arındırır ve daha canlı bir görünüm verir.

Bitki şeklinde yetişen sumak topluluğu ayrıştırılarak kullanılır. Öğütülür ya da kurutularak baharat olarak tüketilen sumak içerdiği yüksek besin değerleri sayesinde insan sağlığına fayda sağlar. Peki sumağın faydaları nelerdir? Düzenli tüketilen sumak suyu ne işe yarar? Ekşi tadı olan sumak Anadolu yemeklerinin baş tacıdır. Haberin detayında sumağa dahi bilinmeyen her şeyi bulabilirsiniz.

Yabani otlar arasında yerini alan sumak meyvesi toplanır ve kurutularak toz haline getirildikten sonra baharat olarak kullanılır. Hemen hemen her toprakta yetişen bu otun toplamda 150 türü bulunmaktadır. Yalnızca iki çeşidi zehirsizdir. Ekşi tada sahip sumak, limonun olmadığı zamanlarda alternatif olarak kullanılır. Yapılan araştırmalarda limon gibi sumağın da antioksidan özelliği olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda uzmanlar üst solunum yolu hastalıklarında ilaç kullanmadan sumak suyu ile tedavi olunabileceğini vurguluyor. Türkiye’de özellikle Doğu Anadolu mutfağının vazgeçilmezi olan sumak, kuru dolma gibi yemeklerin yanı sıra ağız içi yararlarda kullanılan en güçlü doğal ilaçtır. Tohum olarak toplanan sumak tuz ile havanda dövülerek kullanılır. Soğan gibi ağır kokuya neden olan besinlerle beraber yapılarak kokularının etkileri azaltılmaya çalışılır.

SUMAK GARGARASI NE İŞE YARAR?

Sürekli diş eti problemi yaşayan ve ağız kokusu şikayeti olanlar için gargara idealdir. Ayrıca tükürük bezlerinin çalışmasını destekler. Ağız içinde enfeksiyon oluşmasını önler. Bu yüzden yara oluşumunu engeller. 100 mililitre suya bir yemek kaşığı sumak atın. Kaynatın ve ocaktan aldıktan sonra ılık hale geldikten sonra sabah akşam günde iki defa gargara yapabilirsiniz.

SUMAK ÇAYI NASIL YAPILIR?

Güçlü bir antiseptik özelliği olan sumaktan elde edilen çay, enfeksiyon ve bakterileri hızla vücuttan atar. İki hafta düzenli tüketildiğinde faydasını gösteren sumak çayını yapmak için; Bir buçuk su bardağı suyu cezveye koyun içine de bir tatlı kaşığı sumak atın kaynatın. 5 -6 dakika sonra ocaktan alıp ılık olmasını bekleyin. Ilık oldukta sonra tüketin. Ancak günde bir bardak yeterlidir.

SUMAĞIN FAYDALARI NELERDİR? DÜZENLİ TÜKETİLEN SUMAK SUYU NE İŞE YARAR?

– Kandaki insülin oranını dengeler. Bu özelliği sayesinde diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının tüketmesi gereken besinler arasındadır. Ancak aşırıya kaçılmaması gerekir. Aksi halde faydalı olan bu besin tansiyonun yükselmesine yol açabilir. Yüksek tansiyon hastalarının ne kadar tüketmesi gerektiği konusunda bir uzmana başvurmasında fayda var.

 Antioksidan etkisi sayesinde üst solunum yolları hastalıklarında aniden meydana gelen yüksek ateşi düşürerek beyin sağlığını korur.

– Hafta da bir bardak tüketilen sumak suyu, sinir sisteminde deforme olmuş hücrelerin sayısını azaltarak sağlıklı hücrelerin artmasına yardımcı olur. Yorgunluk, stres ve depresyon gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini de azaltır.

– Gıda zehirlenmesi esnasında sumak baharatını kaynatıp bir bardak içmeniz faydalı olacaktır. Hem midenizi hem de bağırsaklarınızı temizleyerek idrar ve dışkılamayla zehirlenmeye neden olan zararlı bakterileri vücuttan atar.

– Sumak suyu, sindirimi düzenlediği için zayıflamak içinde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda gün içerisinde yarım çay bardağı tükettiğiniz sumak suyu hazımsızlık ve şişkinliği de önler.

 İştahsızlık problemi yaşayan çocuğunuza sumak suyundan ayda bir kere içirmeniz de fayda vardır. Hem çocuğunuzun vücut direncini artırır hem de iştahını açarak daha sağlıklı beslenmesine yardımcı olur.

SUMAĞIN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Aşırı tüketildiğinde mide asidinin dengesi bozulabilir. Bu yüzden günde en fazla bir bardak tüketilmeli. Tuvalet ihtiyacı sırasında yanmaya neden olabilir. Aşırı ekşi bir yapısı olduğundan tansiyon hastası olanların tüketmesi uygun değildir. Aynı zamanda zehirli olan türleri de bulunduğundan alındığı yerlere dikkat edilmeli.

IOBIT firmasından GiveAwayCovid-19 kampanyası

2020 EBA öğretmen girişi: EBA canlı sınıf nasıl olacak?