Lavman Nedir?
Birçok kişinin lavman hakkındaki fikri yanlıştır. Çoğunluğun, ameliyat öncesi bağırsak temizleme işlemi, olarak bildiği lavman yalnızca bu şekilde tanımlanmaz. Ameliyatlardan önce bağırsakların temizlenmesi işleminin yanı sıra kabızlık durumlarında da lavman uygulaması yapılır. Bu durumda lavman nedir sorusuna verilebilecek en ideal cevap gerektiğinde bağırsakların temizlenmesi olacaktır.
Kalın bağırsakta biriken dışkının temizlenmesi, lavmanın acı verici zannedilmesine yol açmaktadır. Ne var ki tahmin edildiği gibi pek de can yakan bir durum değildir. Hemen herkesin ilk duyduğunda kaçındığı bu temizleme işlemi, vücudun gereksinimlerinden bir tanesidir. Doğru yapıldığında vücutta rahatlamaya yardımcı olmakta, kabızlık sorununu çözmektedir.
Lavman Çeşitleri Nelerdir?
Lavman çeşitleri 3 ayrı kategoridedir. Birinci kategoride, temizleyici ve boşaltıcı lavmanlar yer almaktadır. İkinci kategoride, tedavi edici lavmanlar kullanılmaktadır. Üçüncü kategoride ise besleyici lavmanlar uygulanmaktadır.
Kabızlık ve benzeri durumlarda çoğunlukla birinci kategoride yer alan temizleyici lavman uygulanmaktadır. Temizleyici lavman, evde uygulandığında birkaç dakika içerisinde yapılabilen basit bir işlemdir. Daha çok sabunlu suyun kullanıldığı dikkat çekmektedir. Sabunla lavman nasıl yapılır sorusunun cevabı olarak sabunlu su hazırlanır ve anüsten içeriye boşaltılır. En geç 10 dakika içerisinde tuvalete çıkmayı kolaylaştıran bir işlemdir.
Tedavi edici ve besleyici lavmanların içeriğinde ise özel ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar sayesinde bağırsaklar var olan hastalıklara karşı güçlendirilmekte, beslenmektedir. Bunun yanında lavmanın besleyici olarak uygulanması durumunda zayıflamaya da yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle lavmanla ilgili sık sorulan sorular arasında lavman yapmak zayıflatır mı sorusu yer almaktadır. Lavman kilo vermek için yaptırılmaz ancak yaptırıldığında birkaç kilo kaybettirdiği görülmektedir.
Lavman Hangi Durumlarda Yapılır?
Lavman yalnızca ameliyat öncesi sorunları engellemek için yapılabilen bir işlem değildir. Ameliyatta vücudun kontrolünü kaybetmesi durumunda dışkılama olmaması için lavman yapıldığı bilinmektedir. Bunun yanında doğum öncesinde de lavman işleminin yapılması gerekmektedir.
Kronik kabızlık için lavman yapılabildiği gibi endoskopi veyahut kolonoskopi öncesinde de lavman yapılması önerilmektedir. Bu sayede yapılabilecek işlemler esnasında bağırsaklarda yer alan dışkılar, sorun olmaktan çıkacaktır. Neticesinde herhangi bir problem yaşanmadan doğum da, endoskopi kolonoskopi de yapılabilecektir.
Lavman Nasıl Yapılır?
Lavmanın yapılışını hayatında ilk kez duyan pek çok kişi ürkütücü bulabilmektedir. Hiç yaptırmayanlar için oldukça tedirgin edici gibi görünse de öyle olmadığı söylenebilmektedir. Sağlıklı veya hasta bireyler, kabızlık durumuyla karşı karşıya kaldıklarında doktorlar tarafından lavman önerisinde bulunulmaktadır. Doktorun önerisine bağlı olarak akla gelen ilk soru hastanede lavman nasıl yapılır şeklinde olacaktır.
Hastane ortamında yapılacak lavman için öncelikle bağırsaklara verilecek olan kayganlaştırıcı bir sıvı hazırlanmaktadır. Çoğunlukla gliserin benzeri bir madde olan karışım, dışkının yumuşayıp çıkışını kolaylaştırmaktadır.
Hazırlanan sıvı sonrasında hasta yan pozisyonda yatırılmaktadır. Küçük ve ince bir hortum kullanılarak anüsten içeriye sıvı enjekte edilmektedir. Sıvının tamamı boşaltıldığında hasta birkaç dakika o pozisyonu korumaktadır. Daha sonra dışkılama işlemi gerçekleşebilir.
Lavman Kaç Dakika Sonra Etki Eder?
Hastane ortamında yapılan lavmanların pek çoğu basit lavman adı altında geçmektedir. Basit lavmanın yapılış süresi en fazla 10 dakika olmaktadır. 10 dakikanın sonunda kişi 3-4 dakika beklemelidir. Sonrasında en geç 7-8 dakika içerisinde tuvalete çıkılması mümkündür.
Gecikme durumlarında, lavman etki etmediği zamanlarda doktorunuz tarafından müshil ilaçları verilecektir. Bu şekilde sürecin hızlanması ve 5-10 dakika içerisinde tuvalete çıkılması sağlanacaktır.
Hastane ortamında, basit lavman yerine cerrahi lavman tercih edilirse bu durumda birkaç dakika içerisinde aynı şekilde bağırsakların boşalabilmesi mümkündür.
Evde Lavman Nasıl Yapılır?
Hastane ortamında lavman yaptırmaktan korkanlar, ev ortamında da lavman yapabilmektedir. Kendi kendine lavman nasıl yapılır sorusu biraz şaşırtıcı görünse de hazırlanan karışımla birkaç dakika içerisinde yapabilmeniz mümkündür. Bunun için öncelikle eczanelerde satılan kabızlık için lavman ilacından temin etmeniz gerekmektedir.
Banyo veyahut tuvalet ortamında yapılması gereken lavman işlemi için ilaç karışımını hazırlamalısınız. Daha sonra diz kapaklarınızın üzerine eğilerek anüsten ilacı yavaş yavaş vermelisiniz. İlaç boşaldıktan sonra birkaç dakika aynı pozisyonda kalmalısınız. Daha sonra tuvalete çıkmanız mümkündür.
Evde Lavman İlacı Nasıl Hazırlanır?
Eczane ortamından alınan lavman ilaçları yerine kendiniz lavman ilacı oluşturabilirsiniz. En eski zamanlardan itibaren tercih edilen bitkisel ilaçlar, tuvalete çıkmanızı kolaylaştıracaktır. Kabızlık sorununuz için reçetesiz lavman hazırlamış olursunuz. Bu durumda kullanılabilecek birkaç basit malzeme ile rahatlıkla kabızlığınıza son verebilirsiniz.
Evde lavman ilacı için yalnızca su ve limon yeterli olacaktır. 1 litre suyu kaynayana kadar ocakta bekletmelisiniz. Daha sonra içerisine yarım limonun suyunu sıkmalısınız. İkisini karıştırdıktan sonra bir torbaya aktarmalısınız. Torbayı delip ince ve yumuşak bir hortumdan anüsünüze doğru sıvıyı boşaltmalısınız. Bağırsakları yumuşatma konusunda limon oldukça etkili bir alternatiftir.
Lavman Çocuklara Nasıl Yapılır?
Yetişkinler için kullanılan lavman ilaçları ile çocuklar için kullanılan lavman ilaçları aynı değildir. Hastane ortamında doktorlar tarafından hazırlanan bu ilaçları, evde kendiniz hazırlayıp uygulamanız gerekebilir. Bu noktada lavman eczanede satılır mı sorusuna da cevap verebilmek mümkündür. Lavman setleri çocuklar için ayrı yetişkinler için ayrı olacak şekilde eczanelerde satılmaktadır.
Çocuğunuzda kronikleşmeye başlamış kabızlık sorunu varsa doktorunuz lavman önerisinde bulunacaktır. Lavman evde veyahut hastanede yapılabilecek basit lavman türü olacaktır. En sık sorulan sorular arasında çocuğa lavman nasıl yapılır sorusu yer almaktadır. Çocuğa lavman yapabilmek için öncelikle lavman seti alınıp karışım hazırlanmalıdır.
Sonrasında çocuk genişçe bir örtünün üzerine yatırılmalı iki ayağı tek elle olacak şekilde tutulmalıdır. Hafifçe yukarı kaldırılan çocuğun anüsünden içeri ilaç boşaltılmalıdır. Sonrasında 5 dakika içinde boşaltım gerçekleşecektir. Daha büyük çocuklar içinse yetişkin pozisyonunda lavman yapılması gerekmektedir.
Lavmanın Yararları
Lavman yaptırmanın en temel faydası kabızlık sorununu çözmesidir. Kabızlık sorununa çözüm bulabilmek için farklı ilaçlar kullanmaya gerek kalmadan lavman yaptırılabilmektedir. Bu sayede bağırsaklara verilen zarar en aza indirilmektedir. Bunun yanında lavman yaptıran kişilerin bulaşıcı hastalıklara yakalanma oranının da bir hayli düşük olduğu tespit edilmiştir. Lavman neden yapılır sorusunun cevabı çoğunlukla bu iki sebep olmaktadır.
Lavmanın yapıldığı kişilerde, sindirim sisteminin hafiflediği görülmektedir. Dolayısıyla hem hazımsızlık hem de boşaltım sorunu ortadan kalkmaktadır. Bunun yanında bağırsakların temizlenmesine bağlı olarak kolon kanseri ihtimali de en az indirilmektedir.
Lavmanın Zararları
Lavman gerektiğinde yapılması önerilen bir uygulamadır. Keyfi olarak her kabızlık sıkıntısı çekildiğinde lavman yapmak, bağırsaklara zarar vermektedir. Özellikle bağırsakları tembelleştirmekte ve yanlış yapıldığında mikrop kapılmasına sebep olabilmektedir. Lavman zararlarına göz gezdirdiğinizde çoğunluğu bilinçsizce yapılmış lavmanlar olduğu dikkatinizi çekecektir.
Bağırsağın florasının bozulmasına neden olan lavman çok sık yapıldığında, villus adı verilen emilim yapılarını da bozmaktadır.
This post was last modified on Nisan 1, 2018 6:42 pm