Girişimcilik sertifikası; Kosgeb’ten hibe ve faizsiz kredi almak isteyen girişimcilerin alması zorunlu olan bir sertifikadır. Kosgeb, hibe ve kredi için başvuracak olan yeni iş fikri bulunan girişimcilere 50.000 TL hibe, 100.000 TL faizsiz kredi vermektedir. Bu hibe ve krediden faydalanabilmek için Kosgeb’in açmış olduğu girişimcilik kursuna katılmış olmak ve bu kursu başarı ile tamamlamak gereklidir. Kosgeb girişimci sertifikası eğitimi tamamen ücretsiz olarak verilen bir eğitimdir. Bu eğitim ile ilgili olarak hiç bir kurum veya kuruluş ücret talep edemez. Sertifikayı İŞKUR aracılığı ile almanız durumunda ise tarafınıza cep harçlığı dahi ödenmektedir.
Girişimcilik Sertifikası Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
1 ) 18 yaşını doldurmuş olmanız gereklidir. 18 yaşından küçükler için velisi adına başvuru yapılabilir. 18 yaşından küçükler için tayin edilecek olan bir veli ile bu eğitim alınabilmektedir.
2 ) Girişimcilik kursu işkur bünyesinde verilecek ise İşkur kaydınız olması gereklidir. İşkur girişimcilik sertifikası için İşkur kaydı yaptırmış olmanız gerekir. İşkur kaydınız kişisel olarak açılmış olmalıdır. Kişisel kayıt işlemi sonrasında şirketinizi kurabilir veya bir şirkete en az % 30 oranında ortak olabilirsiniz.
Girişimcilik sertifikası alma şartları nelerdir?
3 ) Girişimcilik kursuna katılmanız için her hangi bir kurum veya kuruluşta sigortalı olarak çalışmıyor olmanız ve emekli olmamanız gereklidir. Girişimcilik sertifikasının temel amacı katma değer yaratmak ve işsizleri istihdam ederek yeni iş fikirlerinin hayata geçirilmesini sağlamaktır.
4 ) Girişimcilik sertifikası kursuna katılacak adayın katma değeri olan bir iş fikri olması gereklidir. İş fikri olmayan adaylar yeterlilik testi aşamasında elenmektedir.
5 ) Bir işletme sahibi iseniz girişimcilik kursuna katılamazsınız. Girişimcilik kurslarına sadece yeni kurulmuş olan işletme ( KOBİ ) sahipleri katılabilir. Acilen işletmenizi açmanız gerekiyorsa kursunuz bittikten sonra işletme açılışını yapabilir siniz. Proceniz kabül görürse hibe ve krediler tarafınıza ödenir.
Girişimcilik Sertifikası Nerelerden Alınabilir?
Kosgeb girişimcilik sertifikası kursuları; Kosgeb tarafından Kosgeb Hizmet Merkezlerinde ve Kosgeb ile iş birliği antlaşması imzalamış kurum ve kuruluşlar olan,
İşkur
Belediyeler
Üniversiteler
Meslek odaları
Tarafından kosgeb uzmanlarınca veya usta eğiticiler tarafından verilmektedir. Eğer Sertifikanızı Kosgeb hizmet merkezinden alacaksanız Kosgeb Kobi kaydınızın olması ve elektronik sistem üzerinden sisteme kayıt yapmanız gereklidir. Ayrıca girişimcilik sertifikası için başvuru yaptığınızda size bir yeterlilik testi uygulaması yapılacaktır. Yeterlilik testinde başarılı olan adaylara girişimcilik sertifikası için açılacak kursa katılma izni verilir. Kosgeb girişimcilik sertifikası için açılan kurslara yapılan başvurularda yeterlilik testini aşan aday sayısı çok fazla olduğunda Kosgeb bünyesinde kura çekimi yapılarak adaylar belirlenmektedir.
Girişimcilik Sertifikası Kursunun İçeriği Nedir?
Girişimcilik kursu 32 saatlik bir eğitimden oluşmaktadır. 4 gün süren bu kurs süresinde adaylara 4 farklı modül uygulanır.
Modül 1: Girişimci adaylarının girişimcilik özelliklerinin test edildiği, iş fikri geliştirme süreci ve yaratıcılık egzersizlerinin yapıldığı bu aşama giriş aşaması olarak kabul edilmektedir.
Modül 2: Yeni bir iş fikri için iş planı kavramının tanıtıldığı ve iş planı içinde yer alan iş kalemlerinin tanıtıldığı aşamadır.
Modül 3: İş planı hazırlanmasına yönelik teorik bilgilerin pekiştirildiği atölye de pratik uygulamalar ve çalışmaların yapıldığı aşamadır.
Modül 4: İş planı yazımının tanıtıldığı ve kursiyerlere iş planı örneği hazırlattırıldığı aşama son aşamadır. Bu aşamadan sonra eğitime devam eden ve % 80 başarı gösteren kursiyerlere girişimcilik sertifikası verilir.
Girişimcilik sertifikasının Önemi
Girişimcilik kursuna nasıl katılınır ve bu sertifikanın önemi nedir?
Kosgeb girişimcilik kursu sonunda alınan girişimcilik sertifikası ile Kosgeb hizmet merkezi tarafından açılan Yeni Girişimci Desteği kapsamında hibe ve krediler için başvuru yapmaya hak kazanırsınız. Girişimcilik sertifikasının önemini şu şekilde sıralayabiliriz:
1 ) Bu sertifika ile iş fikriniz için hazırlayacağınız iş planı dosyanız ile başvuru yapabilirsiniz.
2 ) İş planı dosyanız içinde girişimcilik sertifikanız yoksa başvurunuz geçersiz sayılacaktır.
3 ) Bu kurs ve sertifika ile yeni bir iş fikrinin iş planı dosyasına aktarılmasını öğreneceğiniz gibi başvuru süreci ve krediler ile ilgili tüm işlemleri öğrenmiş olursunuz.
4 ) Kosgeb girişimcilik sertifikasının geçerlilik süresi 4 yıldır. 4 yıl boyunca girişimcilik sertifikanız geçerliliğini koruduğu gibi bu süre zarfında yapacağınız tüm başvurular değerlendirmeye alınacaktır.
5 ) Yeni kuracağınız bir işletme için en az % 30 hisseye sahip olmanızı gereklidir. Bir ortağınız olması bu eğitimi almanıza veya girişimcilik sertifikanızın olmasına engel teşkil etmez. Girişimcilik sertifikası ile alacağınız hibe ve krediler ile 1. Derece yakınlarınızdan alış veriş yapamazsınız.
6 ) Alacağınız sertifika ile sadece 1 adet yeni iş fikri için başvuru yapabilir ve girişimcilik sertifikanızı sadece bir kez kullanabilirsiniz.
This post was last modified on Nisan 22, 2018 7:00 am