in ,

21. Yüzyılın Süper Gıdası Spirulina !

Spirulina her ne kadar 21. yüzyılın süper gıdası olarak tanıtılsa da yüzyıllar önce insanoğlu tarafından keşfedilmiş bir besindir. Spirulina’nın Texcoco gölü kıyısında yaşayan Aztekler tarafından tüketildiğine ilişkin en eski kaynak 1524 yılına dayanmaktadır. Ayrıca Çad Gölü kıyısında yaşayan Kanembu kabilesi yerlileri de bu besini çok eski çağlardan beri tanımakta ve yiyecek olarak tüketmektedirler.

Ancak ticari kültürlerinin yapılması ve bilimsel anlamdaki çalışmaların başlaması; ürünün 1963 yılında Fransız Petrol Araştırma Enstitüsü tarafından ortaya çıkarılarak, %60-70 oranında proteinalg üzerinde yapılan ilk çalışmalara öncülük etmiştir. Dünya üzerinde bir çok ülkede spirulina üretimi yıllardan beri yapılmaktadır.

Geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütleri tarafından spirulina’nın çocuklar ve yetişkinler için güvenli ve faydalı bir besin olduğu kabul edilmiş ve tüketimi önerilmektedir. Türkiye’de de 3 yıllık bir çalışmanın sonucunda başarı sağlanarak ilk yerli spirulina üretilmiştir. içeren spirulina, algini laboratuarlarında üretilmesiyle olmuştur. Daha sonra NASA astronotlara besin tableti yapılması amacıyla bu alg üzerinde yapılan ilk çalışmalara öncülük etmiştir.

Dünya üzerinde bir çok ülkede spirulina üretimi yıllardan beri yapılmaktadır. Geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütleri tarafından spirulina’nın çocuklar ve yetişkinler için güvenli ve faydalı bir besin olduğu kabul edilmiş ve tüketimi önerilmektedir. Türkiye’de de 3 yıllık bir çalışmanın sonucunda başarı sağlanarak ilk yerli spirulina üretilmiştir.

Spirulina Besin Değerleri:

Protein Kaynağı % Su  % Protein
Spirulina 5 60-70
Sığır Eti 56,5 17,4
Tavuk Eti 61,3 19
Sardalya 50 20,6
Alabalık 77,6 19,2
Koyun Sütü 81,6 5,6
İnek Sütü 88,5 3,2
Yoğurt 86,1 4,8
Yumurta 74 12,8
Soya 8 36,7

Spirulina aynı zamanda doğal bir vitamin deposudur. Beslenmede, sentetik vitaminlerinin zararlarının tartışıldığı günümüzde, doğal, sağlıklı ürünlerin en güvenilir vitamin kaynakları olduğunun bilincine varılmaktadır. Spirulina bu anlamda, ihtiva ettiği vitaminlerle günlük vitamin ihtiyacımızın önemli bölümünü karşılamaktadır;

Vitamin İçerik(mg/Kg.)
B-Karoten(provitamin A) 170
Siyanokobalamin (B12) 1,6
d-Ca-pantotenat 11
Folik Asit 0,5
İnositol 350
Niasin (B3) 118
Piridoksin (B6) 3
Tiamin (B1) 55
Tokoferol (E) 190

Spirulina Etkileri:

  • Proteinler, vitaminler ve mineraller bakımından zengin; vücudun bağışıklık sistemini destekleyen ve bir çok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilen doğal bir besindir.
  • Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik eder. Bu özelliğiyle kansızlık sorunu olanlarda etkili olur.
  • Toplam yağ miktarı içinde %12 gibi yüksek oranda bulunan alfalinoleik asit, vücudun savunma mekanizması üzerinde etkilidir. Virüslerin hücre içine nüfuz etmelerine engel olur. Hastalıklara karşı direnç kazandırır.
  • Spirulina’nın mukoprotin içermesi, kolay sindirilmesini sağlamaktadır. Bu özelliğinden dolayı gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarında destekleyici olarak kullanılabilir.
  • Zayıflama diyetlerinde kullanılabilir. Spirulina, vücudu beslerken aynı zamanda yemeklerden önce alındığı takdirde, tokluk hissi vererek zayıflamada etkili olur.

Spirulina’nın içeriğinde bulunan ß karoten, antikansorejen etkisinin yanı sıra doğal bir A vitaminikaynağıdır. 2 gr Spirulina, günlük A vitamini ihtiyacını karşılar ayrıca yüksek dozda alındığındasentetik A vitaminleri gibi toksik değildir. İçeriğinde yüksek oranda bulunan demir sayesindekansızlık tedavisinde kullanılmaktadır. Yüksek tansiyona, damar setliğine, kalp ve şekerhastalıklarına iyi gelir.Besleyici özelliğe sahip düşük kalorili bir gıda olması sebebiyle Spirulina, zayıflama dietleri için idealbir besindir. Yapılan denemeler sonucunda zayıflatıcı etkisinde olduğu belirtilmiştir (Seshadri ve ark.1992). Bunlara ek olarak bazı zehirlenmelere iyi geldiği ve radyasyon düzeyini düşürücü etkisi olduğusaptanmıştır. Çernobil kazası sonucu yüksek radyasyon almış çocuklar üzerinde yapılan bir deneydeSpirulina’nın radyasyonu düşürücü etkisi kanıtlanmıştır (Fox 1993)Spirulina, tek başına bir ilaç olmamakla birlikte doğal bir tedavi aracıdır. İnsan sağlığı üzerine olanetkileri, bilim adamlarının hala üzerinde çalıştığı ve olumlu sonuçlar aldığı bir konudur.

Alınan sonuçlar kişinin bünyesine göre değişmektedir. Bazı insanlar kullanmaya başladığında farkı hemen hissederken, bazıları kullandıktan belli süre sonra, bazıları ise kullanıp bıraktıklarında farkı hissederler.
Vücudunuzu dikkatle gözlemlerseniz spirulina tabletlerin vücudunuza girdiğinde olumlu etkilerini fark edebilirsiniz Spirulina doğal besin takviyesidir.Doktorunuzdan bilgi almadan kullanmayınız.

Sensiz – Nigar Muharrem Official Video Clip Dinle

9 TL’ye arabanızın iç peteğini temizleyin