in

2021 Bilgisayar Alma Rehberi

Eğer bilgisayarı kısıtlı geliriniz ile keyfi olarak alacaksanız aceleye getirmeyip iyice düşünmeli, araştırma yapmalısınız. Çünkü yukarıda da paylaştığım gibi; yurt dışında 2000 Dolar maaş alan adam yeni bir bilgisayara maaşının 3’de 1’ini veriyorken, bizler tam 2 asgari ücret veriyoruz.

Bilgisayarı Nereden Almalıyız?

Benim tavsiyem internet üzerinden güvenilir e-ticaret siteleri aracılığı ile almanız yönünde. Çünkü şube masrafları vb. giderler olmadığından, çok fazla personel çalıştırmadıklarından ve bankalarla anlaşmalı cazip fırsatlar sunabildiklerinden internetten bilgisayar almanın cebinize bırakacağı para en az 100-200 TL olacaktır.

Ancak; Teknosa, Vatan Bilgisayar, Media Markt’ın yerel şubeleri olduğundan ve çok fazla personel çalıştırdıklarından özel durumlar hariç fiyatları internette dahi uçuk olacaktır. Bu sebeple internetten alalım fakat fiyat farklarına dikkat edelim!

Eğer internetten görmeden alamıyorsak, önce bu mağazalara gidip ürünlere bakalım, sonrasında internetten aynı ürünleri araştırıp içimize hangisi siniyorsa onu alalım!

Düşündünüz taşındınız ve kararınızı verdiniz; yakın zamanda bilgisayar alacaksınız. Geçelim diğer sorulara..

Ofis İşi Mi? Oyun Bilgisayarı Mı? Olacak..

Bilgisayarı nerede ve hangi amaçla kullanacaksınız? Masaüstü bilgisayar mı yoksa diz üstü bilgisayar mı olacak?

Bu mevzular çok önemli..!

Eskiden masaüstü bilgisayarlar dizüstü bilgisayarlara göre daha ucuz olurlardı ama şimdi neredeyse kafa kafaya geldiler. Bu sebeple kullanım alanınız ve gezginlik durumunuza göre karar vermeniz gerekiyor. Taşıması kolay olsun diyorsanız, yer kaplamasın diyorsanız diz üstü bilgisayar gayet mantıklı bir seçim olur. Ofis işlerinde kullanacaksanız dahili ekran kartlı, düşük işlemcili modellere bakabilir, oyun odaklı kullanacaksanız yada sürekli sabit olacaksanız tabi ki fiyatın biraz daha uygun olması açısından masaüstü bilgisayarları tercih edebilirsiniz.

Dizüstü modelleri arasında da harika oyun bilgisayarları bulabilirsiniz ancak dizüstü bilgisayarların oyun için olan modelleri, masaüstü oyun bilgisayarlarına göre daha pahalı olacaktır.

Yine karar kısmını size bırakıyor ve bilgisayarın özellikleri ile fiyat ilişkisine geçiyorum..

Not: Youtuber olmak isteyenlerin performans açısından oyun bilgisayarlarına ve yüksek performans grafik kartlara yönelmesi gerekiyor. Mesela bir video render yapacaksınız, zaman önemli, upload süresi önemli. Zamandan kazanmak için render süresini kısaltmalı yani güçlü bir bilgisayar tercih etmelisiniz. Örneğin 2 gb yada 4 gb ekran kartı, 8 yada 16 gb ram olan bir bilgisayar..

İntel Mi? Amd Mi? 

Bilgisayarın masaüstü yada diz üstü olacağına karar verdiyseniz sıra geldi donanımsal özelliklere.. Biraz fiyat araştırması yaptığınızda belli markalarda pek çok seçenek olduğunu göreceksiniz. Masaüstü grubunda çok daha ucuz, tanınmamış markalar olduğunu ve genelinde AMD donanımlar olduğu da dikkatinizi çekecek. Peki nedir bu olay?

Genelde daha uygun fiyatlı olduğu için sistemlerde AMD işlemci ve AMD ekran kartları tercih edilir. Her ne kadar İntel ve Nvidia daha kaliteli ve performanslı olsa da aradaki fiyat farkı 400-500 TL’ye kadar çıkabildiğinden, müşterilerde tercihini AMD’den yana kullanırlar.

Burada önemli olan şu! Çok hızlı ve performanslı bir sistem mi olacak? Orta halli mi olacak? Ve aradaki fiyat farkına değer mi?

Bilgisayarda oyun oynayacaksanız, en ucuz donanımları seçmek sizin için pek hayırlı olmayacaktır. Fakat ofis veya genel eğlence amaçlı alacağınız bir bilgisayarda biraz daha düşük performans bir sistem toplamak ve bu arada cebinizde 400-500 TL bırakmak hiç de fena olmayacaktır.

Fiyatı-performans oranını iyi ayarlayın, fakat sırf parası içinde ihtiyaçlarınızdan taviz vermeyin.. 1000 TL’ye bir bilgisayar alabilirsiniz fakat 1300 TL vererek alacağınız bir başka bilgisayar size daha fazla performans sunabilir ve o ürünü diğerine göre daha uzun süre kullanma şansınız olabilir.

Yani özetle; ihtiyacınız olanı alın, içinize sineni alın, aceleye getirip fazla para ödemeyin ancak ilk bulduğunuz en ucuz ürünü de satın almayın. Şahsen ben size AMD yerine İntel ve Nvidia öneriyorum.

Şimdi örnek olması için bir kurgu oluşturacak ve size internetten en uygun fiyata bilgisayar almanın yollarını tarif edeceğim..

Satın almak istediğimiz ürün; i5 işlemcili, 2 gb Nvidia paylaşımsız ekran kartı, 8 gb ram’i, 500 gb harddisk’i olan bir dizüstü bilgisayar olsun. Genel fiyatlara bakacağız ama nerelere bakmamız lazım? Nereden başlayacağız?

Öncelikle marka kararı vermeniz lazım, sonra donanımlara karar vermeniz lazım.

Girişimcilere müjde! Devletten az 50 bin TL hibe desteği…

Kadir Suresi Oku Kadir Suresi Anlamı Nedir?