Arkadaşlar reflüden ilk kurtulduğumda, içimden hastanelerin gastroenteroloji bölümüne gidip oradaki insanlara reflüden nasıl kurtulduğumu anlatasım geldi. Çünkü ben bu illetten çok çektim. Bir gün sevk almak için(mazeret sınavına girmek için ) üniversitedeki bir pratisyen doktorla görüştüm. Sevk aldıktan sonra samimiyetimize dayanarak dedim ki; “ abla ben reflüden çok çektim bir sürü ilaç kullandım. İlaçları kullanırken (mesela: proton pompası) rahatça yiyip içebiliyorum fakat ilaçlar bittikten sonra tekrar midem yanıyor daha sonra şişiyor hâlbuki birazcık ekmek yiyebiliyorum. Ayrıca gözden geçirmek isterseniz. Bakınız: Reflü belirtileri. Okuduğum bir kitapta “stres nefes tekniği” diye bir şey gördüm ve araştırmaya başladım. “Transformal nefes” tekniği diye bir şeyle karşılaştım. Buda genelde “Diyafram nefesi” olarak biliniyor. Sadece düzgün bir şekilde günde üç defa nefes alıp vererek bir hafta içerisinde reflünün etkisi kendisini çok az hissettirecek seviyeye geldi ve 15 gün sonunda resmen yok oldu. Hep hastanelerin gastritoentoloji bölümündeki hastalara anlatmayı düşündüm ama nasıl anlatıcam? İnsanlar beni dinlemek isteyecek mi? Diye düşündüm” doktor hanım dedi ki: ne yazık ki bizim insanlarımız böyle şeylere pek inanmaz. Böylece bu konuda zayıf olan cesaretimi neredeyse yok etti. Neyse dedim en azından reflü veya gastritten çeken birileriyle karşılaşırsam yardımcı olurum. Şimdi madem böyle bir platform oluştu burada reflü hastalığı boyunca neler yaşadığımı, nasıl iyileştiğimi anlatayım ve bunu paylaşmamanın vebalinden kurtulayım.
Her insanın hayatında zor zamanlar olur benim içinde öyle bir zamandı. Günler baya stresli geçiyordu. Bir gün midemin yandığını hissettim geçici bir şeydir her halde çok yemek yedim pek spor da yapamıyorum ondan oldu diye düşündüm. Sonra bir gün midem yine yanıyordu ama bu sefer sanki midemde bir yanardağ vardı(bazıları nasıl bir şey ki o diyecek ama o zaman midemin yanmasını o şekilde tarif ediyordum). Bir arkadaş proton pompası diye bir ilaç var kullan geçer dedi. Doktora gittim doktor reflü dedi. Birkaç tane İlaç yazdı özellikle proton pompasını da istedim. Bazı diğer hastalıklar gibi ilacı kullanacağım, ilaç bitecek ve hastalıktan kurtulacağım diye düşündüm. İlaç kullanım süresince şuan ki kadar olmasa da kendimi iyi hissediyordum (en azından midem yanmıyordu). İlaç bitikten bir gün sonra eski halime döndüm midem tekrar yanıyordu. İlacın bitiminden yaklaşık 10 gün sonra Gastritoentolojideki doktora (bi de özellikle özel hastaneye gidiyorum ki iyi bir teşhis ve tedavi yapılsın (!) neyse… ) tekrar gittim. Bu sefer ileri derecede reflüsün dedi. İlaçlarları kullanırken iyiyim ama ilaçlar bitince tekrar midem yanıyor ve şişiyor dedim. Hastalığın henüz çok ağır bir durumda değil daha da ağırlaşırsa kamerayla midene bakarız dedi. Önemli bir şey var mı? Yok mu? Diye. Bu kamera meselesini sordum boğazdan içeri daldırıp bakıyorlarmış ama çok acı veriyormuş. Yani ilacın garantisi yok. Bi de doktor bey daha da ilerleyeceğini düşünüyor.
Bir süre sonra artık hiçbir şeyden zevk alamadığımı fark ettim çünkü midem her zaman bana acı veriyor. Bir aktara gittim. Aktar balın içine bir şeyler karıştırdı. Her gün bunda bir kaşık ye iyileşirsin dedi. Pek inanmadım ama belki iyi gelir iyileşirim düşüncesiyle aldım. Her gün bal yedim o karıştırdığı bitkiyle birlikte(ismini söyledi ama hatırlamıyorum). Oda işe yaramadı. Ondan sonra aktar başka bir şeyler karıştırdı verdi bu seferki biraz etki ediyordu sanki ama yine olmadı buda işe yaramadı.
Daha sonra artık rahatça nefes alamadığımı fark ettim. Midem o kadar şişmişti ki artık akciğerlerime baskı yaptığı için doğru dürüst nefes alamadığımı hissettim.
Bir gün CEVAP:” Kriz Nasıl Fırsata Çevirilir” diye bir kitap okurken yazarlardan birinin stresle başa çıkmak için stres nefes tekniği diye bir teknik kullandığını anladım. Belki bende bu tekniği öğrenirsem stresten kurtulurum midemde yavaş yavaş iyileşir diye düşündüm. Araştırım stres nefes tekniği ile ilgili pek bir şey bulamadım ama Transformal nefes tekniği diye bir şeyle karşılaştım. Bu tekniği Amerikalı bir kadın(JUDITH CRAVITZ) bulmuş anlattığına göre bu nefes tekniği sayesinde kanserden kurtulmuş. Yandaki videodan izleyebilirsiniz. Bende bu videoyu izlemiştim. Bana ne zararı olacak ki sadece nefes alıyorsun denemeye değer diye düşündüm ve denemeye başladım ilk yaptığım anda bile farkı hissettim. Üç gün sonra midemdeki şişkinlik gitti ama bazen yanıyordu. Bir hafta sonra artık midemde yanmıyordu ve 15 gün sonunda eskisi gibi yiyip içebiliyordum. Arkadaşlar bu dediğim şeylerin üzerinden yaklaşık 3 yıl geçti ve O günlerden beri midemde hiç yanma hissi olamadı çok şükür. İşin tuhaf yanı bu nefes tekniğine başladıktan bir ay son artık bu nefes tekniğine gerek duymadığımı hissettim ve bıraktım. Çünkü midemde artık hiçbir problem kalmamıştı. Bazen çok stresliyken yaparım ayda yılda bir.
İyileştikten sonra ne kadar basit bir şeymiş dedim(tabi ki sorunun çözümünden bahsediyorum). Halbu ki daha önce midem yandığı ve şiştiği için doğru dürüst yemek yiyemiyordum, hiçbir şeyden keyif alamıyordum ve çok zayıflamıştım. İnsan her organının değerini o organ rahatsız olduğunda anlar ama mide bambaşka bir şey(bunu en iyi reflü veya gastrit olanlar anlayacaktır).
Peki, bu transformal nefes tekniği nasıl yapılır?
Aşağıdaki videoda da transformal nefes tekniğinin ne gibi faydaları olduğu ve hangi hastalıkları iyileştirdiği anlatılıyor.
JUDITH CRAVITZ oturarak yapılmasını anlatıyor ama midesinde sıkıntı olanlar sırt üstü uzanarak yaparsa daha çok rahatlayacaklardır. Ben şahsen öyle yaptım. Öncellikle Rahat olacağınız bir yere sırt üstü uzanın mümkünse gürültü olmasın. Ellerinizi kollarınız ve bacaklarınızı rahat bırakın hiç germeyin. Ağzınızdan nefes alın ve bu nefesi yani havayı içeri çekerken diyaframınızı kullanın(altta diyafram nefesinin nasıl alındığı ile ilgili bir video var). Ağzınızı az açmanıza gerek yok rahat bırakın açık olsun (kibarlığın lüzumu yok). Havayı diyaframlarınıza çekin ve nefes verirken havayı dışarı doğru itmeye çalışmayın. Nefes aldıktan sonra kendinizi serbest bırakın zaten hava kendiliğinden dışarı çıkacaktır(yani nefes vermek için enerji harcamayın.). nefes alma ve verme arasında bir nefesi tutma aşaması olmasın. Alın ve bırakın. Nefes alıp verirken vücudunuza giren ve çıkan havaya odaklanın yani hissedin. Günde mümkünse 3 defa 100 kere nefes alıp verme şekilde gerçekleştirin. Toplamda yarım saatinizi almaz Çok ama çok rahatlayacaksınız.
Diyafram nefesi tam olarak nasıl uygulayacağınızı paylaştığım ikinci videodan öğrenebilirsiniz. Arkadaşlar umarım hepiniz Allahın izniyle iyileşirsiniz.
İyileştikten sonra sizinde boynuzun borcu olan şey: gastrit, reflü, mide yapması ile ilgili şikâyeti olanlara bu yazıyı tavsiye etmeniz, mümkünse bu nefes tekniğinin nasıl kullanıldığını göstererek yardımcı olmanızdır
This post was last modified on Eylül 16, 2017 5:08 am